Снимка: БАБХ

Шест трупа на крави, разложени останки и нарушения на законодателството за отглеждане на животни бяха констатирани в животновъден обект в град Кочериново, област Кюстендил при проверка, извършена от експерти на ЦУ на БАБХ и служители на Министерство на вътрешните работи, съобщиха от БАБХ.

В обекта са установени и живи едри преживни животни, част от които във видимо влошено здравословно състояние – силно отслабнали и залежали. Проверени са още две стопанства на същите животновъди, като в тях не са установени животни, въпреки че в информационната система на БАБХ ВетИС в тях фигурират общо над 100 говеда. В един от обектите са намерени и ушни марки, отстранени от животните.

Заключението на проверяващата комисия е, че условията за отглеждане на животни в трите обекта не съответстват на действащото национално и европейско законодателство, по отношение на здравеопазването и хуманното отношение към животните, и тяхната идентификацията.

Собствениците на животните са направили опит да осуетят проверката, което е наложило комисията да потърси съдействието на органите на МВР.

Към недобросъвестните стопани ще бъде приложена цялата строгост на Закона за ветеринарномедицинската дейност, като ще бъдат санкционирани с актове за всички нарушения.

Образувано е досъдебно производство и е уведомен дежурен прокурор.

Коментари Напиши коментар

8

Кочериновец

преди 9 месеца

А защо директора на ОДБХ Кюстендил - Емил Гъгнев си е затварял очите за това???Това е истинския въпрос. Или е получил поста си срещу защитата на такива лица.Освен това той е и началник отдел на опазване на здравето на животните от повече от 20 години. Да не се правим, че не е знаел какво се случва?!!!

7

Проблема е

преди 9 месеца

До Анонимен 8 Проблема е че има няколко обекта в които се води че има *** но при проверка такъв няма! Реално тези стопани вземат субсидии да гледат тези животни, а реално повечето ги има само на документи, а тези които все още ги има са гледани зле и умират!

6

Анонимен

преди 9 месеца

ДАА, САМО ПРАВИЛНИТЕ ФЕРМИ ДА ОСТАНАТ, ЗАТОВА НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЧЕ ЦЕНАТА НА ХРАНИТЕ БИЕ В ТАВАНА. БАБХ ИМА СЪЩЕСТВЕН ПРИНОС. ПОМНИТЕ ЛИ БАБАТА ОТ ЯМБОЛ НАЛИ СТАДОТО И БЕШЕ В ПРЕДСМЪРТНО СЪСТОЯНИЕ Е ОЩЕ СА СИ ЖИВИ ОВЦЕТЕ... АМА ЯКО Я ТОРМОЗИХА...