Премиерът Кирил Петков и делегацията ни бяха посрещнати с протест в Битоля, на който местните държаха лозунги "Кога ще признаете, че има македонци в България", "Фашисти, облечи във власт" и "Гоце=Македония". Той беше организиран от "Съюза на антифашистите" и крайнолявата партия "Левица".

В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква.

Петков обаче не се трогна и заяви, че екстремисти има и от двете страни на границата.

"Окончателната позиция за европейската интеграция на Северна Македония е на българския парламент", заяви Петков, цитиран от Bulgaria ON AIR.

В Северна Македония пристигнаха още външният министър Теодора Генчовска и вицепрезидентът Илияна Йотова, както и депутати. Всички те присъстваха на официалното откриване на клуба на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

"Не може тази тема да я използваме за вътрешнополитически цели, трябва да кажем, че вътрешнополитическите цели са всичко друго, но това е националният интерес. Трябва да работим заедно и в синхрон всички. Не трябва да мислим за натиск, от който и да е било", заяви Петков.

Впечатление направи, че министър Генчовска слезе от автомобила на вицепрезидента, а не на министър-председателя. Въпреки това, външният министър уточни, че с премиера са на една позиция по темата Северна Македония, а различията, за които вчера заговори, са със съветниците на Петков.

"Моята цел е да вдъхна увереност на българите в РСМ и за пореден път да им обещая, че те ще бъдат вписани в Конституцията на тази държава", заяви Геночвска.

"Няма как да мине без такъв натиск, силно се надявам нашите съюзници да разберат проблемите, които все още трябва да решим с колегите от РСМ", добави Генчовска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase