Снимка: СПБ

Оживление на бирения пазар у нас отбелязват от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Той  идва с настъпването на пролетта и отпадането на противоепидемичните мерки.

Тази тенденция се очаква да се запази и по време на великденските и майски празници, които българите традиционно отбелязват в семеен кръг.

По информация на СПБ в пиковия период средно на всеки час в страната се произвеждат 65 хиляди литра бира, а на всяка минута се бутилират 1100 литра. 95% от консумираната у нас пенлива напитка се произвежда от членовете на Съюза на пивоварите, а почти всяка изпита бира е дело на българските пивовари, сочат данните на браншовата организация.

Те представят и публикуваните резултати от проучването на института за маркетингови изследвания GFK за продажбите на напитки по време на великденските празници у нас. Според експертите при реализацията на бира около Великден се очертават интересни тенденции. През 2019 г. продажбите на пиво се повишават с 16% в стойност и 15% в обем, но през 2020 г. има спад за периода на великденските празници спрямо 2019 г. от 13% в стойност и 14% в обем. През 2021-ва категорията отново се връща към ръста, като през великденския период продажбите на пиво се повишават с 21% в стойност и 16 на сто в обем. Прогнозите за тази година са, че  тенденцията за ръст в пазаруването на бира ще се запази.

С днешна дата в страната работят 39 малки, големи, средни и микро пивоварни, които на годишна база общо произвеждат около 180 различни марки и асортмента бира.

"Непрекъснатата модернизация на пивоварния сектор е от ключово значение за неговото устойчиво развитие, особено в момент на криза на световните енергийни пазари. Големите компании вече изграждат фотоволтаични паркове, а от съоръженията за биоанаеробно третиране на отпадните води добиват биогаз", коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.

От бранша специално подчертават и друга положителна новина – за поредна година спадат продажбите на бира в пластмсови опаковки, като през миналата година делът им е 52%. Продажбите в кенове са 23%, в стъклени бутилки – 21 на сто и в кегове – 4%. През 2021 г. пуснатите на пазара ПЕТ бирени бутилки са с 1206 тона по-малко в сравнение с количествата за 2020 г.

С това намаление на практика са спестени 1809 тона емисии от въглероден двуокис, които се равняват на въглеродния отпечатък от използването на 1500 тона въглища.

Коментари Напиши коментар

5

дедо ви

преди 1 година

-Спирт не се слага защото е скъпа суровина,но се прави масово с царевичен грис за по-евтинджос. КОйто пие бира не умира...айде наздраве!

4

Анонимен

преди 1 година

До ОтроваА жените като пият ще им станат ли още по- големи гърдите ? За една приятелка питам

3

Хемус

преди 1 година

Бирата е вредна,защото я правят с царевичен грис,вместо пивоварен ечемик!Да не говирим за пластмасовите бутилки бъкани със спирт!Само рекламите им са скъпи на българските пивоварни!В момента единствено пивоварната в Мездра гледа да спазва някакъв стандарт при правенето на бира във България!Иначе вкусове много,но 'Радебергер' е униклен елекир