Снимка: СПБ

Оживление на бирения пазар у нас отбелязват от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Той  идва с настъпването на пролетта и отпадането на противоепидемичните мерки.

Тази тенденция се очаква да се запази и по време на великденските и майски празници, които българите традиционно отбелязват в семеен кръг.

По информация на СПБ в пиковия период средно на всеки час в страната се произвеждат 65 хиляди литра бира, а на всяка минута се бутилират 1100 литра. 95% от консумираната у нас пенлива напитка се произвежда от членовете на Съюза на пивоварите, а почти всяка изпита бира е дело на българските пивовари, сочат данните на браншовата организация.

Те представят и публикуваните резултати от проучването на института за маркетингови изследвания GFK за продажбите на напитки по време на великденските празници у нас. Според експертите при реализацията на бира около Великден се очертават интересни тенденции. През 2019 г. продажбите на пиво се повишават с 16% в стойност и 15% в обем, но през 2020 г. има спад за периода на великденските празници спрямо 2019 г. от 13% в стойност и 14% в обем. През 2021-ва категорията отново се връща към ръста, като през великденския период продажбите на пиво се повишават с 21% в стойност и 16 на сто в обем. Прогнозите за тази година са, че  тенденцията за ръст в пазаруването на бира ще се запази.

С днешна дата в страната работят 39 малки, големи, средни и микро пивоварни, които на годишна база общо произвеждат около 180 различни марки и асортмента бира.

"Непрекъснатата модернизация на пивоварния сектор е от ключово значение за неговото устойчиво развитие, особено в момент на криза на световните енергийни пазари. Големите компании вече изграждат фотоволтаични паркове, а от съоръженията за биоанаеробно третиране на отпадните води добиват биогаз", коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.

От бранша специално подчертават и друга положителна новина – за поредна година спадат продажбите на бира в пластмсови опаковки, като през миналата година делът им е 52%. Продажбите в кенове са 23%, в стъклени бутилки – 21 на сто и в кегове – 4%. През 2021 г. пуснатите на пазара ПЕТ бирени бутилки са с 1206 тона по-малко в сравнение с количествата за 2020 г.

С това намаление на практика са спестени 1809 тона емисии от въглероден двуокис, които се равняват на въглеродния отпечатък от използването на 1500 тона въглища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase