Снимка: Bulgaria ON AIR

Българската агенция по безопасност на храните до момента е извършила над 700 проверки в обектите в търговската мрежа. При всички проверки са проверени традиционните за сезона храни - агнешкото месо, яйцата, козунаците, песните салати. Преди Великден БАБХ обяви, че ще извършва засилени проверки в обекти за производство и търговия с хранителни продукти, а проверките ще продължат до 8 май.

"При тези проверки за наша радост се установяват твърде малко нарушения. Колегите са установили 100 яйца, които не са били съхранявани при правилната температура. Яйцата са изтеглени и насочени за унищожаване. Също така в един търговски обект сме установили подвеждащата практика замразено месо да се предлага на потребителите като охладено и са взети необходимите мерки", обясни д-р Кремена Стоева от БАБХ в "България сутрин".

Още по темата

Тя изтъкна, че това не е масова практика на търговците. Гостът обясни, че основната идентификация, че агнешкото месо е преминало ветеринарния контрол, са печатите, които се поставят на съответните места.

"Когато месото е добито в кланици в България и са с произход България, на месото се поставят печати със син цвят. Когато месото е добито в кланици в България, но животните не са отгледани в България, тогава на месото се поставя печат с червен цвят. Ако месото е влязло като готово прясно месо за консумация, тогава печатите се поставят от съответната кланица, като се използват всички разрешени цветове - син, червен и кафяв. Това не са позволени цветове за поставяне на здравна маркировка", коментира Стоева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ при яйцата се следи за регламентирана търговия - яйцата да са добити в регистрирани ферми, което се доказва с печатите, поставени върху самите яйца. Тя добави, че на печата се изписва кодировка, която показва страната на произход, също така има една цифра, която показва начина на отглеждане на кокошките и номера на съответната ферма.

"Случаят с откритата салмонела в шоколадовите яйца е установен в едно белгийско предприятие. Информация за всичките ни действия и всички опасни партиди можете да намерите на нашия сайт. Към този момент гарантираме, че цялата подадена информация от колегите от европейска страна се обработва. Яйцата са свалени от продажба. Да, в момента в търговската мрежа има яйца от тази мярка, но те не са произведени в белгийското предприятие. Така че яйца произведени в Полша, Германия и Италия не са опасни към този момент", изтъкна Стоева.

Тя разясни, че на този етап няма нарушения при проверки на плодове и зеленчуци в търговската мрежа. Гостът поясни, че гражданите могат да подават сигнали и жалби на сайта на БАБХ и има горещ телефон, който е обявен на сайта.

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 5 месеца

Всичко българско и родно е значително негодно! Така сме си отдавна с букет от правешки мурафети!

10

Нет Рубля, Нет Газь

преди 5 месеца

Залагам на Руското! Сельодка под шубой, това ми е Менюто за Великден с качествена Руска водка!!

9

Анонимен

преди 5 месеца

Как да ги познаем - по цената. Което е поскъпнало над 1,5 или 2 пъти е българско. Което е на същата цена като миналата година или е поскъпнало по-малко от 20% - е внос.