Кадър: bTV

Полски тираджии нападнаха и биха български шофьор пред очите на детето му. Саморазправата се е разиграла във вторник сутринта на международния път Е-79 край Враца.

В сряда предстои да стане ясно дали мярката им за задържане ще бъде удължена, съобщи bTV.

Всяка сутрин нападнатият шофьор Петър Йорданов кара със семейния бус 14-годишния си син на училище във Враца. Вчера попада в колона от полски тирове.

„Бяхме на разклона за Вършец и ни застигна полски тир, който почна да святка и да свирка зад нас. Наближавайки разклона за Бели извор, там има ограничение 60 и пътят е много лош, започнах да намалявам, при което камионът отзад тръгна да изпреварва“, разказва Петър.

Маневрата на шофьора на камиона се оказала неуспешна.

„От завоя излязоха в насрещното автомобили и щеше да стане много сериозна катастрофа и аз подадох малко газ и му дадох път да влезе зад мен. До Железния мост постоянно свиркане, святкане“, продължава разказа си Петър.

В участъка, известен като Железния мост, седем тира като на кино обградили буса на българина.

„Камионът, който беше пред мене, почна да спира в лявата лента, вдясно спряха другите камиони, зад мене спряха още четири камиона и блокираха  цялото движение, включително и нас между седем камиона“, казва Петър.

В саморазправата се включват трима от поляците.

„Двама  човека слязоха и аз отворих вратата и им казвам на английски „60 км“ и така показах (с ръка – вие луди ли сте), през това време дойде един друг и два пъти ме удари в лицето, детето почна да реве, да пищи, аз дръпнах вратата, затворих я и другият счупи стъклото“, казва Петър.

Физическата агресия била придружена с вербална. Тировете потеглили, а потърпевшият незабавно позвънил на телефон 112.

„Почнах да карам с тях и да давам на 112 данни къде се намират“, разказва пострадалият шофьор.

Малко след това полицейски патрул от  Мездра изпреварва колоната от тирове и я спира на входа на село Люти дол. Пристигат и няколко патрулки от Враца. Сред полските шофьори е имало и жена.

Нарушителите са задържани за 24 часа. Разпитани са в присъствието на преводач, а по случая е образувано досъдебно производство за хулиганство на пътя.

„Не знам, беше ужасяващо, пред детето ми да се случи, е недопустимо, не мога да кажа стимуланти употребявани ли са, но беше ужасяващо“, казва Петър.

Часове след нападението синът на Йорданов продължава да е в шок: „Той е в стрес, той реве постоянно, не иска да се качи в колата да се прибере, не иска да вижда камион, не иска да пътува“.

Мъжът призовава за разум на пътя.

„В Република България има знаци, които, дали ни харесва или не, трябва да ги спазваме.  Не може да смятат, че в България всичко им е позволено и да се държат по тоя начин арогантно на пътя. Оня полицай, дето удари турчина, всички казват, че полицаят е виновен, но не се знае и там какво е станало и как е станало. Просто благодаря на органите на реда, че реагираха по абсолютно адекватен начин“, казва Петър.

Настоява и за адекватно правосъдие. Тази сряда предстои да стане ясно дали прокуратурата ще удължи мярката за задържане на поляците. Мъжът също обмисля дали да ги съди. Освен че не можал да отведе сина си на училище, пропаднала и работата му.

„Карам марули за София, те станаха на попара вътре. В момента се чувствам никак, в общи линии искам само да се прибера, да си видя детето“, казва Петър.

Полските шофьори не са тествани за алкохол и за наркотици, тъй като не са извършили пътнотранспортно произшествие, а само хулиганство на пътя.

Именно за хулиганство те ще бъдат съдени. Петима от тях по неофициална информация на bTV са освободени. Двама са оставени в ареста.

Делото може би ще бъде насрочено за днес, а камионите са откарани още снощи на паркинг край Враца.


 

Коментари Напиши коментар

104

Иван

преди 9 месеца

Като гледам какви мишкари пиша тука, искам да ви попитам вие по цял ден пишете коментари и сте като мишоци под завивките нали?

103

Тенгри Кан

преди 9 месеца

До Анонимен 155Лично ще те издиря, *** майчин и като ти отрежа главата, ще направя от нея чаша и ще накарам *** и баща ти да пият от нея - наздравица за Българите!

102

Анонимен

преди 9 месеца

Затова пистолет винаги в гхащите и като стане така, вадиш и сртреляш ... на месо. НА МЕСООО! Двама да вземеш от техните, пак е добра цена!!!