Повече от десет хиляди българи пристигнаха на пазар в Одрин само в неделя. Това бе най-многолюдният „български наплив“ през последните години, отбеляза турският ежедневник Сьозджу, цитиран от Dir. bg, като пусна и видео от надпреварата за изгодни стоки в одринските магазини.

Според изданието, броят на българите, които искат да пазаруват в Одрин, се увеличава от ден на ден с настъпването на пролетта. Напливът е още по-голям, тъй като към обичайно пазаруващите българи са се присъединили и туристическите групи, които се връщат от Истанбул с автобуси, след като са били на прочутия Фестивал на лалетата.

Огромни опашки и навалица от пазаруващи българи бяха забелязани в магазините в Одрин и околностите. Българите, които купуваха от магазините в квартал Бостанпазаръ сякаш се състезаваха помежду си, разказват очевидци.

През последните седмици българите идват в Одрин от ранните сутрешни часове и пазаруват през целия ден, след което привечер се отправят към граничния пункт "Капитан Андреево" и там се образуват километрични опашки. В турския град, който е с население от 153 хиляди души, по улиците се забелязват повече туристи, идващи за пазаруване, отколкото местни хора.

Българин сподели пред турските медии, че клиентите и търговците в Одрин са доволни. Той допълни, че им е било трудно, когато граничните пунктове бяха затворени по време на пандемията.

„Цените в Одрин са по-достъпни в сравнение с България. Пристигащите ще се увеличат още повече. Единственият ни проблем е, че малкият брой гишета на ГКПП Капъкуле, чакаме с часове.", споделя пред турския ежедневник един от пазаруващите българи.

Друг пък смята, че ако България имаше споразумение с Турция за пътуване само с лична карта, то броя на пътуващите щеше да бъде още по голям

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase