Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Собствениците на имоти във Варна вземат по два депозита от украинските наематели, за да се предпазят от евентуални рискове - неплащане на разходите за консумативи, неплащане на наеми и щети в апартамента. Това обясни Кристина Кръстева, маркетинг мениджър в агенция „Явлена“-Варна, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Стандартната практика на наемния пазар на жилища в България е при подписване на договор да се плаща 1 месечен наем + 1 депозит (обикновено в размер на наема). С депозита собственикът се подсигурява, в случай че наемателят остави неплатени сметки или причини щети по имуществото.

Още по темата

"В началото собствениците на имоти се въздържаха да настаняват украинци, тъй като се притесняваха за плащането на консумативи. Освен това наемодателите искат дългосрочни наематели, а украинците търсят жилище за по-кратък срок.“

В момента украинските бежанци тотално доминират на наемния пазар във Варна, като делът им е 60-70% от всички, които търсят жилища, съобщи Кристина Кръстева.

Украинците във Варна са предимно от Киев, Одеса, Мариупол, Николаев. Наемателите са основно два типа: едните търсят нискобюджетни квартири, другите – луксозни имоти с пълно обзавеждане. Търсенето е както за апартаменти, така и за къщи - най-вече до Морската градина и в другите квартали до морето, в близост до детски градини и училища.

„Напливът на украинци във Варна е голям и предлагането на квартири ще бъде предизвикателство при нови бежански вълни и предвид предстоящия летен туристически сезон.“

Но има собственици във Варна, които в момента ремонтират жилищата си, за да ги предоставят на наемния пазар, добави Кръстева.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 9 месеца

Трябва да си много *** и алчен да си дадеш имота на тия нагли екскурзианти !! Само Възраждане са с акъла си в парламента, всички останали са на американска хранилка, но не мислят че това някой ден ще рефлектира върху децата им.

20

Анонимен

преди 9 месеца

Не съм останал с добро впечатление досега от тези бежанци,изглеждат доста заможни и заядливи,доколкото чувам са и нагли,не ми харесва,че държавата ни се грижи за тях по-добре отколкото за нас.Всичко това ме насочва да симпатизирам на възраждане,въпреки,че бият на националисти.Просто те май са единствените,които търсят народния интерес

19

Анонимен

преди 9 месеца

До ИванОще по-малко да купуват недвижими имоти. На чужденци трябва да се забрани купуването на имоти и земеделска земя.