Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Медицинската професия трябва да бъде защитена от административна гледна точка, но и трябва да бъде оценена от обществото като важна професия, без която здравеопазването не може да съществува. Това каза Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова.

Дефицитът на медицински сестри в здравната система на България е огромен. В момента има липса на повече от 30 000 медицински сестри, повече от 4000 акушерки и различни други липси от останалите професионалисти по здравни грижи - медицински лаборанти, рентгенови лаборанти, рехабилитатори, разкри събеседничката. "Причините са, че медиците не са удовлетворени от условията, които се предлагат в нашата здравна система и защото имат възможност да получат това, от което имат нужда в по-богатия западен свят".

"Изключително трудно може да се навакса този дефицит. Ако от днес нататък се вземат спешни мерки за спасяване на съсловието на медицинските сестри, а това означава достойно заплащане (като стартовото заплащане на медицинските сестри трябва да бъде минимум три минимални работни заплати), добри условия на труд и уважение към професията. Освен това е нежно да се увеличи броят на местата за студенти в професиите от направление "Здравни грижи". Ако това се случи след около 10 години е възможно да има положителен ефект".

Относно предложението на премиера заплатите на медицинските сестри да бъдат 1500 лв. събеседничката каза, че това е прекрасна идея, въпреки че 1500 лв. не са достатъчни на този етап, за да има мотивация. "Дали ще се възползват всички колеги от това увеличение също е въпрос с повишена трудност, защото финансирането на българското здравеопазване, освен недостатъчно, е и несправедливо разпределено. Трето - медицинските сестри работят в най-различни направления - в болници с държавно участие, които са търговски дружества, в училищното и детско здравеопазване, в различни социални домове и служби. Поради тази причина няма как да сме сигурни, че всички ще получат обещаното от премиера заплащане".

На въпроса коя е правилната формула или механизъм, който да доведе до такова справедливо възнаграждение, Василева каза, че не може да има една единствена формула.

"Въпреки нашите многобройни декларации, писма, протести, разговори с всички управляващи през последните 10 години, такава формула не беше намерена и няма как да бъде намерена една единствена", подчерта Василева. "Необходимо е първо да има политическо съгласие за важността на професията, да има визия за развитие на медицинските грижи за напред. Да има остойностяване на дейностите, които се извършват и едва тогава можем да говорим за някаква обобщена формула, която да определи по какъв начин да бъде извършено справедливото заплащане".  

"Ако липсата на медицински сестри бе само в България, вероятно нещата щяха да намерят своето решение, но медицински сестри липсват в целия свят. Световната здравна организация декларира, че към 2030 година ще достигне до 9 милиона".

Ако искаме да имаме здравеопазване в България, сега е последният исторически момент, в който все още може да се направи нещо, за да могат тези хора, които в момента работят в системата да се задържат и да бъдат мотивирани млади хора да пожелаят да останат в България и да бъдат пълноценни, категорична бе Василева.

"Covid кризата ясно разкри този тежък проблем за липсата на медицински сестри. През първата година, когато нещата не бяха ясни, учехме се в крачка и не знаехме какво се случва, нямахме предпазни средства, колегите в пенсионна възраст, които имат едно, две и повече заболявания, естествено предпочетоха своето здраве и напуснаха системата. Това доведе до нови затруднения, защото колегите работят на две, три и даже на четири места, за да съществува нашата здравна система".

По отношение на възможността бежанци от Украйна с медицинско образоване да се включат в здравната система на България гостенката каза, че сферата е строго регулирана и е нужен, освен изпит за владеене на български език на професионално медицинско ниво, да бъде положен и допълнителен държавни изпит, защото хорариумите в България са по-високи в сравнение с тези, при които се обучават медицински сестри в Украйна.

"Не е редно да очакваме, че голям брой медицински сестри, лекари и акушерки ще дойдат у нас. Единици ще има, но нашият сектор не е привлекателен за тях".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase