Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По площадите в България има хора, които откровено се позиционират в профашистки и пронацистки наративи, но те не са част от протеста в София вчера, а от други протести, в които участват и ваши представители. Така отговори вицето Борислав Сандов на обвиненията на депутата от "Възраждане" Цончо Ганев, че имало информация от службите, че в протестите с призиви за край на войната участвали не само мирни граждани, а съмнителни елементи с фашистки символи.

Преди ден "Възраждане" организира протест пред НС, който обяви като позиция за неутралитет, но много от участниците в него носеха руски знамена, както и плакати с надпис "Z", използван от руските агресори в Украйна.

"Познавам лично от години организаторите на протеста вчера в София. Те нямат украински роднини, това са български граждани загрижени за мира, за благоденствието в Европа", каза Сандов.

Премиерът Кирил Петков също увери, че няма информация от службите за наличието на провокатори.

"Протестът е мирен и по никакъв начин не призовава България да е част от военен конфликт. Призоваваше агресията на Русия в Украйна да спре, призоваваше клане като това в Буча да не се случва отново и до мен няма информация от нашите служби за каквито и да е фашистки елементи, които да са част от този протест", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase