Снимка: БГНЕС

Всички общински училища в София вече са с изградено видеонаблюдение. През 2021 г. към системата за видеонаблюдение са включени последните 5 училища – това са  65 ОУ в район „Искър“, 152 ОУ в район „Витоша“, 24 СУ в „Подуяне“, 202 ОУ в „Панчарево“ и гимназията по селско стопанство в „Овча купел“.

Данните бяха докладвани от кмета на Йорданка Фандъкова на днешната сесия по сигурността на Столичния общински съвет.

„Разширяването на мрежата за видеонаблюдение е важен елемент за превенцията и намаляването на престъпленията. През 2021 г. поставихме общо 240 нови камери. В системата са включени Южния парк, парк „Дружба“, парк „Герена“, парк „Гео Милев“ и градина „Иван Вазов“, Ларгото при църквата „Св. Петка Самарджийска“ и зони от кв. „Факултета“, се казва още в доклада, цитира БНР.

В процес на реализация е включването на още 5 зони, сред които в кв. „Димитър Миленков“, кв. „Абдовица“ и в районите „Нови Искър“ и „Кремиковци“.

Чрез системата за видеонаблюдение на Столичната община през миналата година са установени 912 случая за увреждане на имущество, вандализъм, пътно-транспортни произшествия и др.
Над 520 са записите за откриване на нарушители, които общината е предала на правоохранителните органи, а 264 записа са преглеждани на място от полиция.  

Системата за видеонаблюдение на Столичната община е най-голямата единна система, която работи на територията на страната. Към нея са присъединени всички камери за управление и контрол на трафика на общината и метростанциите, както и камерите от всички публични обекти, изградени от общината и СДВР.

„От 2021 г. над 300 пешеходни пътеки са с допълнително осветление. Обезопасени над 100 кръстовища и пешеходни пътеки с физически ограничители.
През тази година продължаваме с работа за допълнително осветление на пешеходните пътеки в широкия център“, съобщиха по време на заседанието на СОС.

В момента стартира промяна на организация на движението на бул. „Черни връх“ и бул. „Дж. Баучер“, където ул. „Златен рог“ става еднопосочна към бул. „Черни връх“, увеличават се местата за паркиране и се намаляват конфликтите. Следващият етап включва обособяване на „защитни острови“ в рамките на пешеходната пътека към храм „Въздвижение Св. Кръст Господен“, като се запазят четирите ленти за движение по бул. “Черни връх“.

Коментари Напиши коментар

8

Бреййй?

преди 2 месеца

*** много камери сте сложили - 240? Само аз и единствения ми служител сме сложили повече на частни обекти! Да не говорим колко струва една камера а по колко я плаща общината!

7

Сложете

преди 2 месеца

Камери в Младост-ите , че окрадоха колите на хората.

6

Нов световен ред

преди 2 месеца

Денонощно следене , а не видео наблюдение !