Снимка: Bulgaria ON AIR

Държавата влезе в конфликт с община Бургас заради бившето военно летище в Равнец. Според експертите в транспортното министерство, авиобазата ще може да се превърне в карго терминал.

В същото време Общинският съвет в морския град гласува да се даде зелена светлина за изграждане на фотоволтаична централа на терена. Министерството на отбраната предупреди, че летателните способности на бившето военно летище в Равнец трябва да бъдат запазени.

"Става дума за запазване на летателните способности на летище "Равнец". Когато ние сме прехвърлили този имот на общината, там има едно условие, точно за запазване на летателна годност, включително в тази ситуация е изключително отговорно да продължи да се спазва", коментира министърът на отбраната Драгомир Заков.

"Летище "Равнец" е бившата Пета авиобаза, където бяха дислоциране МиГ-29 самолетите. Този проект реално би заличил Равнец като летище", подчерта Бачийски.

Общинският съвет в Бургас вече даде зелена светлина за стартиране на процедури за изграждането на фотоволтаичен парк върху терен от 2000 дка върху бившата военна авиобаза.

"Вероятно, ако тази инвестиция се реализира, ще бъдем първите, които и като град, и като област, които ще имам възможност да ползваме зеления водород", каза председателят на Общинския съвет - Бургас Севдалина Турманова.

От общинския съвет в Бургас посочват още, че няма пречка на терена на бившето военно летище да има както фотоволтаици, така и карго летище.

"Оставяме 1500 декара, като се запазват и пистите. Преди няколко дни този терен кандидатства за завод на Volkswagen и тогава никой не говореше за карго летища", добави членът на Икономическата комисия в ОС - Бургас Георги Маринчев.

От транспортното министерство предлагат летище "Равнец" да стане отново държавна собственост.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase