"Соцносталгията трябва да бъде омекотена и развенчавана. Може да правиш космически кораби, но когато хората се редят на опашки за хляб, започваш да си задаваш въпроси къде е истина". Това обяви проф. Вили Лилков в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той представя новата си книга "Стопанските абсурди на българския комунизъм". Тя носи подзаглавие "Интимната изповед на ДС за икономиката", а премиерата й ще бъде на 7 април.

Категоричен е, че документите разкриват заблудите, той влиза в архивите на Държавна сигурност. Работил е върху икономическите досиета на ДС - над 7000 за цялата страна.

"Всяко предприятие и всяка институция е имала своето досие, по което са работили секретни сътрудници на ДС и МВР. Информацията е сериозно анализирана - държавата да знае какво става в стопанските ѝ предприятия. Стопанска полиция и ДС са се намесвали успешно в много случаи. Много често се заменят корумпирани служители в централи. Един видеокасетофон може да опорочи сделка за милиони", обясни проф. Лилков пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
"Имали сме представители на наши компании в почти целия свят. Такова разточителство и такива кражби, които Държавна сигурност е овладявала. ДС в този случай е играела дори положителна роля. Ако всичко в предприятията е било оставяно на самотек, то фалшификациите щяха да бъдат сигурно 5 пъти по-големи. През 1981 г. министърът на финансите и директорът на БНБ съобщават, че икономическата информация на всички нива в държавата се фалшифицира", каза още гостът.

По думите му книгата не се препоръчва за соцносталгици, а ако някой иска да я чете, трябва да има чувство за хумор, тъй като съдържа данни, които може да се посрещнат само с усмивка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase