Снимка: БГНЕС

Глобата за принудително вдигане на неправилно паркирани автомобили с паяк се вдига двойно. От 1 юни тя става 120 лв. Досега цената беше 60 лв. Причина за повишаването е това, че таксата за принудително репатриране не е променяна от 2012 г.

По думите на Андрей Зографски от „Спаси София“ Центърът за градска мобилност (ЦГМ) е една дълбоко неефективна и нереформирана структура, но няма нищо общо с това, че градският транспорт винаги и във всеки град е на загуба, защото това е обществена услуга, която се дофинансира.

Още по темата
Той призова хората да закупят годишна карта за градски транспорт особено предвид факта, че предстои реформа в тарифната политика. „Факт е, че зоната за платено паркиране би трябвало да е едно перо, което генерира приходи, които след това могат да бъдат реинвестирани в други сектори", сподели Зографски пред БНР.

Той отново подчерта, че ЦГМ са неефективна структура и даде за пример Белград, където приходите са двойно по-големи, понеже тук оперативните разходи са огромни. "За разлика от 300-те контрольора, които тук ръчно извършват контрол, в Белград има само 20 човека с автоматични автомобили", каза Зографски.

„Ние от години от „Спаси София“ предлагаме да се въведе механизъм, процес, подобен на този в Белград или Варшава, където контролът по паркирането е автоматичен, няма нужда от наемане на армия, буквално от контрольори, „скобари“, хора свързани с контролната дейност. Тя се намалява значително и много повече средства остават за реинвестиране в инфраструктурата“, каза Зографски и допълни, че за толкова години ЦГМ не е успял да построи нито един паркинг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase