Снимка: БГНЕС

Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия предислоцираха днес в авиобаза "Граф Игнатиево" четири самолета F-35. Те ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските Военновъздушни сили до 31 май, съобщиха от Министерството на отбраната.  

Нидерландските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане.

Българските военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана NATINAMDS. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Със свое решение от 8 март Министерският съвет разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Нидерландия. При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно.

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана NATINAMDS.

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса, отчитат от военното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase