Снимка: архив, БГНЕС

През последните две години 200 000 българи са се преместили на село или поне са си купили имот, далеч от големия град. В някои райони като Пловдив и Стара Загора търсенето на къщи надхвърля 10 пъти предлагането им, стана ясно от изследване на Асоциацията на българските села, посочва Нова тв.

Търсят се предимно готови за настаняване къщи, такива с двор от минимум един декар, както и къщи в нови жилищни комплекси.

Още по темата
Пловдивското село Марково е едно от най-развиващите се в региона. По издадени разрешителни за строеж то се нарежда на второ място у нас след Община София.

Семейството на Иван Генчев е едно от новорегистрираните в Марково. От година той, съпругата му и двете им деца живеят тук, след като си закупили двуетажна къща с малък двор. Прибрали се след 12 години гурбет в Германия.

„Избрахме село Марково, защото е буквално като квартал на Пловдив. Тук е тихо, спокойно, зелено. Селото дава всичко, което дава градът”, смята Иван.

Децата посещават местната детска градина, а двамата със съпругата му работят от вкъщи. Той е брокер на недвижими имоти, а тя е служител в онлайн център за обслужване на  клиенти. И като хората от село се научили да отглеждат зеленчуци и плодове в градината.

В село Марково, известно като пловдивския Бевърли Хилс, с лоша инфраструктура и липса на канализация, бележат истински рекорд по новорегистрирани – 1300 души само за последните две години.

„Това, разбира се, ни радва много, но води до някои проблеми като например липса на места в детската градина и в училището”, коментира Десислава Терзиева, кмет на селото.  

Напливът на желаещи да се заселят в селото е довел и до бум на строителството. 686 разрешителни са издадени за една година.

В селата около Пловдив в момента е почти невъзможно да се намери и закупи къща, обясняват брокерите.

„Имаме поне 25% ръст на продажбите на имоти в  селата, но цените вече доста се доближават до тези, които са в града.Тоест, в периметъра на около 5-7 километра около Пловдив, ако искате да закупите къща, която да е в добро състояние, пригодна за живеене с двор до 700 декара, трябва да си приготвите над 100 000 евро”, обясни Александър Ушев, управител на агенция за недвижими имоти.

Агенциите за недвижими имоти отчитат и скок в цените на къщите по селата заради голямото търсене. Повишението е средно между средно  между 20 и 30%.

По данни на Асоциацията на българските села само за миналата година общият брой на новорегистрираните в селата е 108 550 души. Прогнозата за тази година е те да се увеличат с още 90 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase