Снимка: БГНЕС

Предстои да бъде избран нов управител на БНБ. Кандидатурите са две - Андрей Гюров и Любомир Каримански.

"Новият шеф на БНБ ще трябва да надзирава процеса по адаптиране на еврото в България като разплащателно средство. Политическите и икономически значения са огромни. Това решение е в рамките на повече от един парламент. Губи ми се платформата на кандидатите", коментира политологът Любомир Стефанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му човекът на този пост няма безкрайно много правомощия, но трябва да е компетентен, за да изпълним всички условия за влизане в Еврозоната. Тук трябва национален консенсус, категоричен е Стефанов.

"Управляващите си правят някаква фалшива битка. Чудесно е гуверньор на БНБ да бъде избран не от управляващите, а в по-широк консенсус с участието дори на ДПС и ГЕРБ. Тази власт е съвсем различна от изпълнителната и е сложена там да дава стабилност. Би било чудесно около една кандидатура се обединят управляващи и опозиция", каза на свой ред социологът Кольо Колев.

Той отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че и двамата кандидати за поста са атакувани за недостатъчен опит или недостатъчна компетентност.

100 дни коалиционно управление

"Това са най-чудовищните 100 дни управление, които може да си представим - енергийна и инфлационна криза, продължение на коронакриза. Сега ни идва и войната, която още повече ще усили всички тези процеси. Единственият дюшеш е, че не са паднали ядрени бомби тук. Да си пожелаем в следващите 100 дни здравият разум на политиците от целия свят да се намеси и да спре тази ескалация, която хвърля света все по-близо до собственото му унищожение", заяви Колев.

Според него малко или много коалицията е механична и изначално е била бременна със своите противоречия. Но това съвсем не означава, че имаме разпад, подчерта социологът.

"Партии от двата края на спектъра сега трябва да работят заедно. Нормално е да има напрежение, въпросът е да не стигаме до парцелиране. Трябва да се въздържат да правят е циничното задкулисно договаряне на парче", подчерта Стефанов.

"На г-н Петков една част от проблемите са му причинени. Ние имаме национална позиция и я артикулираме. Посоката на правителството в момента е пожарникарска, реагира се на момента. Спорадични действия, които постфактум се опитат да се включат в разказана история", каза още той.

Войната в Украйна

"Украинската криза ни дава възможност да видим кои сме, къде сме и какво трябва да правим. Това е нашата война, ние сме сред държавите, които налагат санкции на Русия. Вижте как се държи руският посланик в България! Имаме истерия, хибридна война във върховния ѝ момент. Разбрахме с какъв човек си имаме работа и каква е руската позиция", коментира Стефанов.

"България трябва да бъде много внимателна в конфликта Украйна - Русия, това не е наша война. Нашето място на географската карта няма да се промени. Всеки ден на тази война удря все повече върху икономиката. Чудовищни (санкциите - бел. ред.) са за Русия, щетите за Украйна са ужасни, все по-ужасни ще стават за Европа. Изгубват се границите на реципрочността, все повече може да очакваш неочакваното", заяви Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase