Войната със сигурност е тежка тема за разговори, но и логично е централна тема в новините. Как трябва да говорим с децата за конфликти и война?

"По много честен начин, дори ако на възрастните им е трудно, защото няма как да имаме всичките отговори. Трябва да е ясно, че ако родителите са прекалено емоционални, пренасят тази емоция на децата, които могат да си въобразяват много неща", предупреди психологът Анет Митова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ училището е един сигурен ресурс в помощ на родителите. Вторият ресурс са психолозите, които могат да помогнат в такива ситуации, когато родителите нямат отговор на всички въпроси.

"На пръв поглед децата не задават въпроси. Ученици, които обаче са със специални образователни потребности, виждам как специално се ангажират с тази тема и следят какво се случва на фронта", посочи психологът пред Bulgaria ON AIR.

Психологът смята, че не трябва да споделяме нашите разсъждения или позиции.

"Сигурната позиция, която трябва да се вземе, е, че войната е нещо лошо и много хора се опитват да я предотвратят", заключи психологът Анет Митова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase