Снимка: БГНЕС

Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ разплати всички заявления за компенсации, които са постъпили до 21 март 2022 г. Става въпрос за компенсиране на небитовите клиенти за електроенергия за м. февруари на стойност 88 056 638 лв и на потребителите на природен газ на стойност 5 623 689 лв.

Според одобрената от правителството програма за подпомагане на битовите клиенти, които ползват природен газ, както и клиентите на топлофикационни дружества, които използват природен газ като основно гориво, компенсацията за тях се изчислява като 50% от разликата между цената на обществения доставчик, одобрена от КЕВР за м. февруари 2022 г., и прогнозната цена на природния газ за второ тримесечие на 2022 г., съгласно ценовото решение на КЕВР от 1 юли 2021 г.

Компенсация получават и всички небитови потребители на електроенергия. Тя се изчислява като 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на БНЕБ за м. февруари и базовата цена от 185л59 лв/мвтч (средна цена базов товар на пазар „ден напред“ на БНЕБ за м. юли 2021 г.).

От фонда „Сигурност на електроенергийната система“ съобщават, че компенсирането на потребителите ще продължи ежедневно и ритмично според подадените заявки.

Коментари Напиши коментар

11

1

преди 3 месеца

Това,че са платили на фирмите,народа нищо не го топли,те пак надуват цените си,на произведеното от тях,а народа си брои стотинките.

10

Анонимен

преди 3 месеца

Изразходвана електроенергия - 2лв. такси 48 лв. Сметката - 50 лв. Не ви искам "компенсацията", искам фирмите на разни съпруги на влиятелни хора дето са се накачулили на клона и смучат такси, да бъдат премахнати.

9

Анонимен

преди 3 месеца

Вместо да си плащаме нашия ток, платихме на фирмите. Кога ще ни направят данъците като на Алибегов?