Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще посети България при пътуването си до Европа тази седмица. Междувременно министър-председателят Кирил Петков разговаря с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, с която обсъди хуманитарната помощ за украинските граждани.

"Видимо е, че България е слабото звено на източното крило на НАТО. И въпреки всички изказвания на български политици, се установява с факти. Военновъздушните сили не могат да се справят с поставените задачи, техническата подготовка на въоръжените ни сили изостава. Зависимостта ни от съветското продължава да бъде явен проблем. Изказванията на бивши и настоящи министри дават опит за разнобой в нашата позиция", каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

По думите посещението на Лойд Остин в България е да се припомни на държавата ни, че вече 18 години е член на НАТО и е крайно време да започне да се държи като такъв.

Още по темата
"Не може да се обясняваме и извиняваме, че България не изнася технически средства и поддръжка за Украйна, защото ще влезе в конфронтация с Русия. В момента целият свят е в конфронтация с Русия. Тези посещения са, за да бъде затвърдена на България позицията като надежден член на НАТО. Змийският остров, който беше ударен от Русия, по права линия е на 226 км. от Добрич, така че военните действия са на нашия праг", добави Керемедчиев.

Той смята, че в момента не сме в общата отбранителна доктрина на НАТО.

"Американската дипломация предприема усилия да убеди България да заеме по-енергична позиция. Забелязва се разнобой, ако се съди по изказванията на политическия елит. Разговорите са част от една обиколка и консултации, в които идеята е да се изработи единна позиция и да се търси укрепване на източния фланг на НАТО", подчерта журналистът Валери Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му усилията на САЩ са да се мобилизира общественото мнение и да се търсят решения. "В момента се наблюдава интересен баланс в хода на войната - руската армия буксува, Украйна и Русия изпитват последствията на кризата не по-малко от всички останали страни", допълни журналистът.

Той бе категоричен, че е време Зеленски да започне да се държи повече като политик, отколкото като актьор.

Милен Керемедчиев смята, че "изявата" на Марина Овсянникова, която се появи изненадващо по време на централната емисия "Новини" на руския "Първи канал", е била много силна.

"Медийното затъмнение е изключително брутално в Русия. Много силен ход беше това, който може би ще разтърси общественото мнение", подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase