Войната в Украйна постави и сериозни икономически проблеми пред Европа. Имаме ли план за действие при спиране на доставките от руски газ?

"Може да се мисли само в една посока - да се намерят източници на газ, които са различни от "Газпром", ако случайно спре газът от Русия. Тези източници засега могат да бъдат или този азербайджански газ, за който България има договор, но не го получава в пълен обем, както е договорено, или втечнен газ, който да дойде от гръцкия терминал и да влезе в българската преносна мрежа", заяви енергийният експерт Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Относно това доколко сме зависими от руския газ, енергийният експерт проф. Георги Касчиев отбеляза, че с малки изключения на азерски газ, всичко останало идва от Русия.

Той коментира дали има опасност от факта, че АЕЦ "Запорожие" се управляват от Русия в момента.

"Най-голямата опасност е, че там се водят военни действия. Когато има война, има погрешни изстрели, откази на отделни компоненти. Най-големият риск е да не бъде поразена някоя система или компонент на АЕЦ, които да доведат - като минимум - до много големи икономически последици. По принцип, би могло да се стигне и до тежка авария", подчерта енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

"Не знам дали не се подготвят някакви други действия. Ситуацията потенциално е много рискова. Военни действия до атомни централи се определят като ядрен тероризъм", заяви Касчиев.

Според Димитров следващата цел на Русия може да бъде да парализира икономическата инфраструктура на Украйна. Една от тези стъпки е да се намали подаването на електричество.

"С руснаците никакви договорки нямат значение. Генералният директор на Международната агенция по ядрена агенция многократно изпрати призиви да се допуснат експерти на място, които да проверят защо е прекъснато подаването на всякаква информация, свързана с неразпространението на ядрения материал", каза Касчиев.

Той изрази опасения, че в момента руснаците е възможно да подготвят провокация да обвинят украинците, че са подготвяли ядрено оръжие.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase