Полицията задържа над 20 мъже, които са имали сексуален интерес към непълнолетни. Акцията се осъществи благодарение на така наречените "ловци на педофили".

Още по темата
Прокуратурата повдигна обвинение на арестуваните, а сред тях са общински съветници и бизнесмени.

Кои са те и как ученици помогнаха за разкриването на случаите?

Преди месец ви срещнахме с Ален и Станислав – младежите, които вече повече от година са известни като "ловци на педофили". За това време те успяват да разобличат над 40 мъже, които комуникират с деца.  

"Регистрираме се в сайт за запознанства или социални мрежи и чакаме хората да ни пишат предложения, включително и сексуални. Накрая си уреждаме среща с тях. Поставяме лице, което е на 13 години и след това го спираме", разказа Ален Симеонов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Месец по-късно при спецакция на прокуратурата са задържани 21 от мъжете, разкрити от двете момчета и техни помощници.

"Правили са записи на срещите и благодарение на тези записи ние сме достигнали до самоличността на по-голямата част от задържаните лица. Най-младият на 22, най-възрастният на 76", посочи административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.  

"Установените лица са 25, като имаме данни, че едно от лицата е напуснало пределите на страната. Предстои установяването и задържането на останалите 4 лица", заяви началникът на отдел "Разследване" към СДВР Стойно Цветков.

Мъжете, задържани при спецакцията, са с наложена мярка арест за 72 часа и повдигнати обвинения в педофилия. За това престъпление българското законодателство предвижда затвор от 1 до 6 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase