Ще се стигне ли най-накрая до примирие в Украйна и какво може да накара Владимир Путин да спре настъплението си в съседната му държава?

"На този етап не виждам възможност за примирие, продължават бойните действия. Oбикновено се стига до примирие, когато или едната страна е победена, или другата страна вече е постигнала целите си. Не ми се вярва на този етап Русия да иска помощ от Китай", заяви ректорът на УНСС и експерт по национална сигурност проф. Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"Китай в момента е големият победител от всичко, което се случва, защото реално не участва в бойните действия и не изявява позиция. Китай в момента е в най-изгодна позиция от всички. Путин е достигнал до такава фаза, че много трудно би могъл да спре", посочи политологът Сергей Петров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му обсадата на Киев и Мариупол не е толкова далеч във времето и така армиите от двете страни ще се свържат.

Мнението на проф. Димитров е, че Русия се е подготвила за разкъсване на връзките, изолация или създаване на нова система за близките 30-40 години.

"Пазарите ще оценят доколко ефективни са тези санкции. Оценките на санкциите ще видим след време. По принцип се атакува, когато противникът не очаква, а Путин го направи точно, когато целият Запад знаеше с точност от една седмица кога ще се случи. Той е очаквал, че самият конфликт ще бъде много по-кратък и ще постигне целите си много по-бързо. Санкциите се връщат като бумеранг в Европа", смята политологът.

"Войната се забавя и има проблеми. Ако Украйна беше поканена за член на НАТО, тази война нямаше да бъде възможна, защото това означава война с НАТО след това. Перспективата за присъединява на Украйна към ЕС не е много оптимистична. Тази инвазия не виждам скоро да спре, тя ще продължи в близките няколко месеца. Русия е решила да си изпълни целите си", заключи ректорът на УНСС проф. Димитров.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase