Снимка: Bulgaria ON AIR

"Инфлационният натиск се засили след старта на войната в Украйна. Виждаме цените на енергиите, търговските ембаргота, изтеглянето на фирми от Русия. Всичко това води до по-високи цени и това, че част от хората започват да се презапасяват. Европейската централна банка и федералният резерв дават знак, че ще се борят с инфлационните очаквания. Инструментът, който имат те, е увеличаване на лихвите и намаляване количествените улеснения", заяви изпълнителният директор на "Кредитланд" Деян Василев в "България сутрин".

Той обясни, че през следващите една-две години лихвите от нулевите нива в централните банки ще отидат на 2-3, може би 4%, ако инфлацията продължава.

"Централните банки имат много трудна задача, защото от една страна се очаква икономически спад заради войната, от друга страна инфлацията трябва да бъде борена. В България очакваме плавно, но постоянно увеличаване на лихвите на Централната банка. Европейската централна банка се очаква към края на годината да направи първото повишение на лихвите с 0,25 - 0,5%, което при нас идва с няколко месеца закъснение", обясни Василев пред Bulgaria ON AIR.

"Част от предизвикателствата пред домакинствата са високите цени на електроенергия, стоки и услуги. Хората трябва да си правят сметката. Ако прекалено задлъжнеят, наистина ще им е трудно. Сега има обективни причини цените на имотите да растат - входящите материали са по-високи. Като цяло, цените на имотите в България са по-ниски от Западна Европа, а там цените нараснаха. Тази вълна на повишаване на суровини, материали и труд се отразява на имотите. Не очаквам да има масови лоши дългове, както беше през 2008 година", изтъкна гостът.

По думите му, когато растат лихвите по кредитите, това охладнява пазара на недвижими имоти. Той добави, че през следващите една-две години ще забележим стабилизиране на пазара.

"Бежанците, които идват към България, ще донесат така необходимите спестявания и харчене. Ще внесат и тази работна ръка, която е безкрайно необходима в различните сектори. Има шанс това да смекчи част от удара към България. Със сигурност ще има приход от украинците, които се задържат в България по-дългосрочно. Те ще си прехвърлят и ще харчат пари в България. Така че ще има увеличен икономически и паричен поток, благодарение на тези бежанци", обърна внимание Василев.

Той е оптимист за нашата банкова система, но посочи, че има рискове. Гостът препоръча хората да внимават как си харчат бюджетите и да не предприемат непремерени рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase