Снимка: Bulgaria ON AIR

"Следим какво се случва на пазара. Два са основните фактора, които предизвикват спекула на пазара. Първият е липсата на прозрачност, а вторият е липсата на стока на пазара. Няма никаква опасност за производствените нужди на страната и като суровини, и като стоки", заяви зам.-министърът на икономиката Димитър Данчев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че Комисията за защита на потребителите основно проверява прилагането на нелоялни търговски практики при обявяването на цените.

Още по темата

"Ще сезираме Комисията за защита на конкуренцията, която да потърси евентуални съглашателства между производители и търговци под формата на картел, които предизвикват изкуствено завишаване на цените. Санкциите, които може да наложи Комисията за защита на конкуренцията, са доста сериозни. Те могат да бъдат и процент от оборота, който е за цялата година на едно предприятие", обясни зам.-министърът на икономиката пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви още, че 40 лв. ще отиват при хотелиерите и фирмите, които предоставят местата за настаняване за бежанците от Украйна.

"Това, което ние предприемаме, е да осигурим средства за хората, които нямат възможност да се настанят при свои близки и познати. Ще бъдат облекчени процедурите за получаване на статут на бежанец", допълни Димитър Данчев.

Гостът подчерта, че в една такава среда огромни инвестиции няма как да се очакват, защото има огромна несигурност, която се очаква на пазарите на всички стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase