"За да започнат истински преговори, трябва да има спиране на огъня и готовност на Русия да изтегли войските си от Украйна. Тогава може да се разговаря за статута на Крим и Донбас", заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че украинските сили на места преминават в контранастъпление, което Москва не е очаквала.

"За Русия сега въпросът е как да излезе от Украйна без допълнителни щети. Комплексът от инструменти - през икономически санкции, военна помощ за Украйна, високият дух и успехите в защита на Украйна показват, че с повече сила няма да бъде решена тази война", коментира Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият военен министър прогнозира, че Путин няма да постигне целите си.

"Целта на цялата инвазия беше да бъде сменено правителството, да има марионетно правителство и да започне прочистване на хората, които искат европейска Украйна. Случва се точно обратното", отбеляза Шаламанов.

А искането на Зеленски за закриване на въздушното пространство определи като непостижимо.

"Това и самият Зеленски го знае. Но в същото време виждаме, че с изключение на България и Унгария, всички страни осигуряват средства за защита - боеприпаси, противотанкови, противоракетни. Рано или късно, ако продължи по-дълго войната, и България ще даде такава подкрепа", прогнозира бившият военен министър.

Атлантическият клуб е взел решение да открие сметка за подкрепа не само на бежанците, но и на защитниците чрез посолството на Украйна.

 

Коментари Напиши коментар

48

Джострадамус

преди 1 година

След 7-8 години ще излят Московците, а до тогава ще има правораздаване и връщане на фабричните настройки на Урк/краинците. И вече е договорено с УСА-ците всичко друго е театро за съжеление.. Дошло му е времето за преразпределяне на световното влияние.

47

Анонимен

преди 1 година

В този конфликт виждам неспазване на най-ценното човешко качество: чувството за мярка !Това е .... катастрофа на мисълта, на човечността, на братската ръка.....всичко е съсипано за дълго време, да не кажа за винаги!

46

Пръкнато

преди 1 година

До Скрий се бе *** Беше активен комсомолец и партиец. Военно поделение не е помирисвал - цял живот по институти и топли щабове. Шарлатанчо е отровно цвете на демокрацията пръкнато на жълтите павета.