Преди ден премиерът Кирил Петков обяви, че не може да си позволим да спрем вноса на петрол и газ  от Русия, въпреки готвените санкции срещу руската страна.

"Едно е каква политика искаме да правим, а друго - какво можем да си позволим. Това са две различни неща. Преобладаващите настроения в обществото са, че не трябва да намаляваме интензитета на икономическите взаимоотношения с Русия, още по-малко да се включваме в санкциите. Членството в ЕС и НАТО са нещо като брошка на ревера, вместо да бъде пълноценно", коментира докторът по икономика Евгений Кънев в "България сутрин".

Още по темата
Той уточни, че България не е най-зависимата от Русия държава спрямо други страни в Европа.

"Целият ЕС полза облагата от това, че внася евтини руски суровини. Намеренията на Запада са да използва Русия като кръвна банка. Така че Западът иска да продължи да използва Русия и в същото време да налага санкции срещу нея, поне на вербално ниво. Намираме се в една много интересна ситуация, в която всички европейски лидери имат възможност да говорят това, което най-много ще се хареса на електората, но е ясно, че ще се направи това, което казва Германия", каза икономистът от Института за икономически изследвания към БАН доц. д-р Григор Сарийски пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че Германия е изключително зависима от вноса на руски газ и петрол, така че било предварително ясно, че няма да бъдат наложени такива санкции, които да доведат до ограничаването на този ресурс.

По думите на Кънев в дългосрочен план може да има алтернатива на руския газ. Той изтъкна, че до края на годината ще има съвсем различна картина на зависимостта на Европа от Русия.

"Путин в момента търси полезен ход. Няма много полезни ходове и за него е много по-добре да търси примирие. За Путин целта е ясна, че трябва да постигне статут на неутрална държава на Украйна и да може да узакони придобивките да не бъдат под пряк контрол от Киев. Може би ще разширят и полето, което притежават от Черно море. Винаги опират нещата до Черно море, защото това е стратегически изход на Русия към топлите морета", обясни Кънев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase