Снимка: Bulgaria ON AIR

Напрежение пред сградата на службата по миграция в Бургас. Около 60 жени, избягали от ужаса на войната в Украйна, от рано сутринта се наредиха на дълги опашки.

С напрежение започна сутринта за украинските граждани пред службата за миграция в Бургас. Млада жена колабира и се наложи да бъде извикана спешна помощ.

"Вътре едно момиче просто му стана лошо и извикахме, нервна криза получи. Прави ми впечатление, че нашата държава все още няма никаква организация да помогне. Не са сформирани нещата по правилен начин, за да става по-бързо", сподели помощник на украинско семейство.

Напрежението се породи заради закъснението на мобилните екипи на Държавната агенция за бежанците

"Не искаме да сме бежанци, а просто да запишем децата си на детски градини и училище. Искаме защита", сподели Олена от Одеса.

Повече от 25 семейства са потърсили информация и телефонната линия в помощ на бежанците. Желанието на повечето украинци е нужда от закрила единствено заради нуждата от училище и детски ясли за децата, както и възможност за работа у нас.

"Сега ще разберем какви са точно условията и после ще решим", каза Людмила Белых.

От агенцията уточняват, че се предвижда и допълнително обучение по български език за желаещите, като заявления за хуманитарна помощ се подават както в регионалните управления, така и по електронен път.
 
"За да получи хуманитарен статут, кандидатът трябва да бъде регистриран от нашите служители, след което му се издава карта на бежанец. Тогава той е в процедура по предоставяне на закрила и с това децата могат да се записват на училище", обясни Димитър Захариев от Държавната агенция за бежанците.
 
Всеки регистрирал се получава личен номер на чужденец, с чийто документ може и да започне легално работа у нас.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase