Снимка: Bulgaria ON AIR

"В ЕС има така наречената таксономия, което всъщност представлява класификация или списък, който изброява екологично устойчиви икономически дейности. Това звучи много сложно, но всъщност този списък има много ясно предназначение. То е указание за финансовите пазари в какви технологии и енергийни източници те могат да инвестират. Присъствието на енергийния източник в тази таксономия я определя като зелена и устойчива, което е един вид позволение на инвеститорите да слага своите пари в тези разработки. Сами разбирате, че това тук е ключово дали си част от този списък или не, особено когато говорим за ядрена енергетика,“ каза в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова.

„Ако ядрената енергетика бъде включена в тази класификация, ние ще можем да разчитаме на допълнително частно финансиране и подкрепа за изграждането на тези проекти. Ако това предложение бъде отхвърлено от Европейския парламент, всички проекти, свързани с ядрената енергетика, от тук нататък ще бъдат изграждани изцяло и единствено само с държавни средства. Сами разбирате, че това е огромна разлика за държавите членки, включително и за държава като България. Защото в единия случай имаш много сериозна допълнителна финансова подкрепа, а в другия се разчита само на държавни средства. От голямо значение е това предложение да бъде прието. Не заради чистия финансов елемент, а дори и заради научните заключения, които в момента много ясно показват, че ядрената енергетика е зелена и устойчива и няма научни причини или основание, което да я различава от други източници на енергия, които вече са включени в тези списъци,“ каза Пенкова в разговор с Милена Милотинова.

По отношение на страните, които биха могли да са ни съюзници по този въпрос, Пенкова посочи Франция, която е най-големият привърженик на ядрената енергетика. „В страната около 70% от енергията всъщност идва от ядрените мощности. Те са много силно зависими и имат много силно развити технологии в тази посока. Ако се погледне географски, централно източните европейски държави традиционно имат и познанията и ядрените мощности и те доста силно подкрепят тази енергия.

Около нас се създава един доста сериозен кръг от 10-12 държави чисто на географски принцип дори бих казала, които използват тази енергия. По-интересно е да се види всъщност кои биха били проблемните държави. Тук се очертава една линия на поведение от Австрия, която е твърд опонент на ядрената енергетика. Испания започва да дава заявки, че също не биха подкрепили такъв тип предложение. Забелязваме и позитивна тенденция на страни като Швеция и Нидерландия, които през последните няколко месеца, може би подтикнати от високите цени на енергията, започнаха осъзнаването, че тези базови мощности са необходими. Тяхната национална позиция започва да се изменя и те стават подкрепящи ядрената енергетика държави,“ обясни Цветелина Пенкова.

„У нас много ясно разписано и от правителството в момента, и в коалиционното споразумение, че предстои да се направи един анализ на площадките, за да се види къде е най-икономически ефективно, най-природосъобразно, най-издържано спрямо всички други показатели, които са там, а включително и финансовите параметри, за да се прецени дали е подходящо да се изгради АЕЦ Белене или дали трябва да се разшири АЕЦ Козлодуй. Мисля, че тук и позицията на партията, която представлявам (БСП) е ясна, че ние винаги сме предпочитали и давали силни заявки за изграждането на АЕЦ Белене, тъй като там вече проектът е в ход. Когато говорим за една ядрена централа и за толкова мащабен проект, говорим за разработки, строеж, разрешителни в рамките на 10-12 години. АЕЦ Белене е стартирал проект, тоест ние вече сме на половината от тази времева рамка. Ако той бъде продължен в рамките на 5-6 години, ние можем да имаме втора работеща централа. Не бива да се пренебрегват и тези фактори. Особено когато говорим за нарастващи цени, за необходимост от допълнителни базови мощности, за увеличение на потреблението на електричество, което ще се наблюдава през следващите осем години заради зелената сделка. Представете си какви процеси ни предстоят в следващите 7-10 години. Електрификация на транспортната мрежа. Това означава, че до 2030 г. потреблението на електричество ще се е увеличило почти двойно. Ние трябва да имаме решение, откъде идва тази електроенергия,“ смята Пенкова.

Според нея би имало доста силен интерес от външни инвеститори, ако ядрената енергия влезе в списъка на зелените. „Това е така, защото всъщност се превръща в една от основните енергийни мощности в ЕС. Тя е доказана и претърпява много сериозни технологични разработки и технологичен напредък. Има перспектива за бъдещето. Обикновено при такъв тип проекти около 40%, а дори и повече в някои елементи, идват от частни инвеститори. Просто погледнете какво се случва в Европа в момента. И в Турция, Румъния и Нидерландия вече са започнали работа по нови проекти за ядрени централи. Затова тук е много ключово България да продължи в тази посока. Да не забравяме, че ние традиционно все пак сме изнасяли електроенергия и нека не си губим конкурентоспособността, която всъщност е доста полезна за нашето влияние в енергийния сектор и за задоволяването на вътрешните нужди на страната ни,“ коментира евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase