Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Ако ЕС реши да наложи санкции на Русия със спирането на вноса на петрол, България няма да ги подкрепи, стана ясно от думите на премиера Кирил Петков.
Още по темата
По-рано в интервю за Ройтерс той каза, че България подкрепя санкциите срещу Русия, но вероятно ще търси изключение от евентуална забрана на вноса на руски природен газ и петрол.

"България би подкрепила всякакви мерки, защото ние наистина сме против войната, но за тези две - вноса на нефт и газ, може би ще поискаме изключение... Нямаме текущи алтернативи в момента, ние сме твърде зависими", казва Петков пред Ройтерс.

"От санкции до санкции има разлики и тези, които можем да подкрепим го правим, а тези които не можем да си ги позволим, не ги подкрепяме. Ако спре петролът от Русия, имаме проблем", призна той по време на блиц контрола в НС.

Премиерът увери, че се ръководи изцяло от националния интерес.

"Когато видим славянска държава да стреля с ракети по мирното население на друга славянска държава, България ще говори за тази неправда с правилната терминология, използвайки думата война и няма да се скрием и да сведем глава. Когато руската посланичка използва обидни думи срещу българските институции, я привиках и поисках нейното извинение", каза той в отговор на изказване на Цончо Ганев от „Възраждане“.

„За разлика то вас, които се срещнахте с нея и не знам за какво сте си говорили, но явно не да поискате извинение от името на българските институции“, обърна се Петков към Ганев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар