Още по темата
Бягащите от Украйна не са със статут на бежанци и се изправят пред трудности, след като преминат българската граница.

"Тези хора влизат в страните от Европейския съюз като украински граждани. Украйна има споразумение с Европейския съюз за безвизово пътуване от 2017 година и в момента украинските граждани се възползват от тази възможност", заяви директорът на програма "Кампании и комуникации" към Българския хелзинкски комитет Надежда Цекулова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ към настоящия момент трябва да имаме предвид, че издаването на статут на бежанец е една процедура, която отнема време.

"Този срок в най-добрия случай е 6 месеца", допълни тя.

"Директивата за временна закрила по отношение на украинските граждани беше създадена, за да бъдат обхванати в закрила всички граждани, влизащи от Украйна. Тази закрила предполага, че нашите власти ще издадат регламент, по който украинците, които желаят да я получат, просто ще се регистрират. Обсъжда се това да става в полицейските управления, но само с тази регистрация да могат да ползват социални услуги и медицинска помощ", посочи Цекулова и допълни, че Българският хелзинкски комитет има програма правна помощ за защита на бежанци и мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase