Снимка: БГНЕС

Трябва да се вземат бързи решения, свързани със сигурността на България и НАТО, свързани с капацитета на ВВС да изпълнява функциите си. България трябва да продължи да изпълнява функциите си по отношение на въздушното пространство на НАТО. Това заяви пред bTV министърът на отбраната Драгомир Заков.

Решението е първо в наши ръце. Най-напред е на България, оттам нататък в случай на необходимост можем да търсим някакво съдействие от наши съюзници, посочи Заков.

Той каза, че няма информация, че страна членка на НАТО е готова към момента да предоставя самолети.

Няма взето решение за самолети за Украйна. Ако се вземе решение за муниции към Украйна, да, но това не е на дневен ред в момента. Украйна се нуждае от муниции и оръжия, за да защитава целостта си. Но дали България ще предостави, сме в процес на изясняване на такива възможности. Има изисквания по отношение на мунициите, на всичко. Трябва да се преценят исканията спрямо възможностите. Ако Украйна има необходимост в момента, най-вероятно бих го защитил това решение, но то е на Министерски съвет, подчерта Заков.

Плановете на НАТО са ясни, нека българските граждани да са сигурни, че България ще бъде защитена. В рамките на дни можем да получим помощ ако се наложи, посочи Заков. Путин не ни изненада, основният въпрос беше дали ще посмее да направи това, което направи, посочи той.

Войната в Украйна е братоубийствена. Видяхме, че Путин взе ирационалното решение в момента, в който дипломатическата опция беше на масата, добави Заков.

Какъвто и да е изходът от тази война, победители няма да има, категоричен е военният министър.

Нямаме притеснения за бомбоубежищата на наша територия, има липси, които да се запълват. Няма нужда да се ползват в момента, няма нужда да се купуват йодни таблетки и да се пият, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase