Снимка: БГНЕС

България ще затвори пристанищата си за руски кораби, обяви транспортният министър Николай Събев. Това ще се случи след съгласуване с Европейската комисия.

"Министерството на транспорта потвърди възможността да бъдат затворени българските пристанища за руски флаг, защото ние имаме национален интерес войната да спре. ЕС успя да изгради достатъчно ефективна икономическа блокада и ние считаме, че това е възможгно най-ефективното в момента"

В петък Събев поиска оставката на директора на Националната служба за охрана заради напрежението на паметника Шипка на 3 март, когато премиерът Кирил Петков бе замерян със снежни топки от недоволни граждани. От предния ден НСО е била информирана за програмата на премиера и на председателя на НС, но не я е изпълнила според изискванията, категоричен е министърът.

"Хората, които искаха да протестират, бяха поставени така, че всъщност по пътя на стъпалата към Шипка имаше само 50 сантиметра. Тоест, ние трябваше да вървим почти в индийска нишка нагоре и премиерът и председателят на парламента бяха напълно уязвими", заяви той пред БНТ.

Според Събев НСО са опитали да попречат на премиера да стигне до върха на Шипка с аргумент, че това било опасно за него.

"Сценарият е следният: идват премиерът и председателят на НС, опитват се да кажат нещо, хората ги заглушават, след това те си тръгват и не стигат до върха. Това беше сценарият на "Възраждане" и сценарият, който НСО опосредства. Благодарение на това, че Кирил Петков не спря, ние се качихме заедно и поднесохме венци и отдадохме почит. В един момент си зададох въпроса - възможно ли е НСО да бъде използвана като политически инструмент, коалиционен партньор на партия "Възраждане", каза той.

Именно заради това транспортният министър е изпратил писмо до президента, с което настоява за предсрочно прекратяване на пълномощията на началника на НСО. Заяви, че в България се води кибервойна.

Въпреки коментарите на депутати, че са били подведени от службите за сигурност за развитието на руската инвазия в Украйна, Събев заяви, че информацията на службите е била абсолютно коректна. Няма данни за останали български шофьори или граждани, които са искали да бъдат евакуирани от Украйна.

Събев подчерта, че хуманитарният полет, който прибра руски граждани от София е бил разрешен, защото не воюваме с руското население. От 180 заявили, на самолета са се качили само 70, допълни той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase