Снимка: Dnes.bg, архив

Мъжете на възраст между 40 и 49 години имат най-много просрочени задължения, показват данни на компания за събиране на вземания, пише „Труд“.

Близо всеки трети длъжник е на възраст 40-49 години. Най-малко просрочени задължения имат младите под 29 години. Те представляват само 4,79% от всички хора с дългове. На второ място са хората над 70 години с дял от 6,56%.

Хората са станали по-съвестни при изплащането на задълженията си. Намаляват както тези, които не плащат, защото действително имат финансови проблеми, така и хората, които по една или друга причина не искат да погасят задълженията си. “След изтичането на мораториума върху потребителските кредити станахме свидетели на разумно потребителско поведение и стремеж на клиентите да се справят успешно със задълженията си”, коментира Лилия Димитрова, изпълнителен директор на компанията за събиране на вземания. В резултат от приключването на мораториума хората си дадоха сметка, че имат задължения, които рано или късно трябва да бъдат погасени, допълни тя.

Много хора погасяват старите си задължения, за да могат да вземат нов банков кредити при изгодни условия.

“Отчетох­ме изключително силни януари и февруари, което е нетипично за традиционно трудните първи месеци на годината. Един от факторите за това е новият тип поведение, което наблюдаваме - немалко потребители бързат да изчистят задълженията си, за да си осигурят добро кредитно досие. Това им позволява да изтеглят нов заем от банка на изгодните в момента условия”, каза Лилия Димитрова.

Тези хора намират различни начини, за да съберат необходимата сума за покриване на просрочени задължения, като например заем от роднини и приятели или продажба на имот.

Средният размер на просрочените задължения нараства до 2682 лв. при 2218 лв. през ноември 2020 г. Варна е на първо място в класацията на градовете с най-голям среден размер на необслужваните задължения - 3732 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase