Снимка: БГНЕС

България ще предостави хуманитарна помощ на Украйна под формата на болнично медицинско оборудване и лекарствени продукти.

Още по темата
Ще бъдат предоставени 30 палатки, 450 броя спални чували, походни легла, възглавници, стационарни електрически генератори, различни лекарста от рода на антибиотици, аналгетици, информира Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера след заседанието на правителството.

До края на деня предстои оказване на подкрепа и под формата на освобождаване от тол такси на конвои с хуманитарна помощ, които пътуват през територията на страната ни.

Тя съобщи още, че в контекста на колективния отговор на ЕС България ще прекрати членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество, което е съгласувано от всички държави членки на ЕС.

Бориславова коментира и информацията, изнесена от главния прокурор Иван Гешев за руски шпионаж. Тя посочи, че премиерът Кирил Петков е запознат със случая и е в координация с МВнР.

По думите й от началото на ескалиране на ситуацията между Русия и Украйна българските служби са в завишено ниво и степен на готовност, правят проверки във всички направления, които са от значение за националната сигурност.

Днес е била поканена нашата посланичка да се яви в МВнР, доколкото ми е известно на този етап е отказала и ще прати свой заместник. Преглеждаме необходимостта от идентифициране на допълнителни лица, които евентуално поставят под въпрос техния дипломатически статус, понеже не изпълняват само дипломатически функции, каза Бориславова.

Тя не можа да каже от колко време този дипломат е бил на територията на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase