Снимка: БГНЕС

Рискова ли е смяната на министъра на отбраната в разгара на войната в Украйна?

"Изненадах се от тази новина, защото Стефан Янев е доказан професионалист и като типичен военен знае, че трябва много внимателно да се говорят и да се предприемат действия, чиято отговорност е свързана с държавността и защитата на националния интерес", заяви експертът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
"Това е един нетрадиционен ход в такава ситуация. Министерският съвет трябва да излиза с единна позиция", смята бившият председател на комисията по външна политика Димитър Гърдев.  

Професор Дюлгерова посочи, че проф. Тагарев, предложен от премиера Кирил Петков за военен министър, бил малко по-послушен и това я притеснява.

"След като говорим за професор това е академична длъжност, която дава възможност да говори повече в сферата на теоретичните познания и доста по-малко в сферата на практиката. Надявам се той да запази националния интерес на България", допълни тя.

Според проф. Дюлгерова войната ще приключи до края на седмицата и Украйна трябва да приеме това, което ѝ предложи Русия.

"Украйна няма да остане в тези граници. Държавата няма да бъде същата. Залогът за тази война е поставен в началото на самата политическа кариера на Владимир Путин. Той не може да си позволи да загуби точно тази война и точно в Украйна. Страната е част от стратегията на Владимир Путин за притискане на европейските държави и САЩ за изработването на нова система за сигурност", посочи Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Професор Нина Дюлгерова е на мнение, че в скоро време Москва и Вашингтон ще се разберат, защото там е ключът за решаване на проблема.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase