Снимка: Pixabay/Engin_Akyurt

Количества от основните горива има достатъчно, базите са в кондиция, рафинерията работи с добър капацитет, поддържа се и връзка с държавния резерв, заяви пред bTV председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Той обясни, че запасите за извънредни ситуации са за 90 дни и при разпореждане от държавата планът за използването им ще бъде задействан.

Терзиев подчерта, че няма пряка връзка между атаката на Русия и последния скок на цените по бензиностанциите, защото повишението по световните пазари е било значително по-голямо от това, което са усетили крайните потребители у нас, а и на следващия ден котировките са се успокоили от решението на Русия да не се налагат най-тежки санкции.

„Не смятам, че България е възможно да потребява нефт на нива 96-99 долара. Надявам се през март да падне до 86-88, даже 70 долара за барел, което е доста по-поносимо и цените ще са онези, които бяха през ноември и декември“, коментира Живодар Терзиев.

Той предупреди – тези, които сега тръгнат да се запасяват, може да се окаже, че ще платят повече, отколкото ще им струва горивото в момента, в който им потрябва: „Да зареждат това, което ще им трябва за следващите седмици“.

"През следващите дни ще има поскъпване на горивата заради руската инвазия в Украйна. Колко ще е повишението на цените и дали бензинът ще достигне 3 лева е трудно да се каже. Но проблеми с доставките не се очакват и няма да има недостиг на горива", заяви от своя страна Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

"Пазарът реагира бурно на инвазията в Украйна. Това, което очакваме е несигурност, въпреки че към момента цените леко се успокоиха, като петролът се търгува под 100 долара за барел", посочи той.

Коментари Напиши коментар

43

до сбъркания пенсион

преди 4 месеца

До Стамат Бе ти луд ли си,или просто ти идва отвътре!?

42

ГОЧО

преди 4 месеца

ОБАЧЕ ДДС И АКЦИЗ БЯХА ПОЛОВИНАТА ОТ ЗАПЛАТЕНАТА ОТ МЕН СУМА И ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ-ДИВИ ДАНЪЦИ,ВИДНО ОТ КАСОВИЯ БОН!!!!!

41

ГОЧО

преди 4 месеца

ВЧЕРА ЗАРЕДИХ В ШЕЛ БЕНЗИН ВИ ПАУЪР 100 ОКТАНА.ЦЕНАТА ЗА ЛИТЪР БЕШЕ 2.99 ЛВ.