Снимка: Личен архив

Владимир Величков е завършил електроника и автоматика в Техническия университет и международни икономически отношения в УНСС. От 1992 до 1998 г. е шеф на дирекция "Контрол на търговията със стоки и технологии с възможна двойна употреба" в Министерството на икономиката. Бил е директор на Дирекцията "Международно контролирана търговия" в Министерството на икономиката и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

Пред Dnes.bg той коментира военния конфликт в Украйна, въоръжението на двете страни и политиката на България.

- Г-н Величков, изненада ли ви военният конфликт, който започна вчера с навлизането на руски войски в Украйна?

Войната не ме изненада, тъй като имаше многократни знаци, че това ще се случи. Просто има политици, които не разбират политиката. Очевадно, според мен, има една държава, която има интерес от конфликта, както от военна, така и от икономическа гледна точка. И когато говорим по отношение на икономика - Европа не е сред заинтересованите.

- Защо тогава Европа е най-гръмогласна по отношение на санкциите?

Едни от най-гръмогласните сме ние, което ме озадачава. Повечето държави запазват тактично мълчание, а ние скачаме като бабаити. Голяма грешка на политиците в България, но явно изпълняват нечия поръчка. Да не говорим, че има и разминавания в изказванията. Но е важно да се знае, че позицията на политиците не означава, че това е позицията на целия народ. България трябва да запази неутралитет.

Всеки нормален човек е против войната, надявах се да се стигне до разумно решение. Колкото и да се удрят стратегически обекти, в подобен конфликт винаги има цивилни жертви. За мен стигането до тази военна ситуация е умишлено.

- Как ще продължи според вас този конфликт - ще бъде ли продължителен или ще приключи бързо?

Ако се стигне до момента да се стреля по улиците ще стане страшно. Защото вече ще става въпрос за жива сила и техника. И ще продължи дълго. Знаейки с какво въоръжение разполага Русия, Украйна няма никакъв шанс. Тук въпросът е да не се стига до подобна ситуация. Не искам да се връщам през последните 30 годни при други конфликти, защото има едни хора, които не се интересуват колко хора ще пострадат. Политиците трябва да познават историята, тя се повтаря. Но те са готови на всичко, за да си гонят интересите, както и на групи фирми. Все пак силно се надявам да седнат и да се разберат.

- Не е ли твърде оптимистично след тези военни действия?

Уместен въпрос. В Украйна една голяма част от населението ще се настрои срещу Русия. И е нормално, те са подложени на страхотен стрес. При хората, които клонят към Русия, ситуацията е различна. За тях е било страшно последните години, визирам живеещите в Донбас и Луганск. Трудно ще седнат на една маса, няма да стане с магическа пръчка. Световните сили можеха да се разберат, но не поискаха. Как не се намериха няколко силни политици да избегнат войната. Но пък става въпрос за крупни интереси. Всеки има вина за този конфликт.

- Вие се интересувате от история, уместно ли е сравнението между Путин и Хитлер?

Не е най-точното. Поставиха в ъгъла Путин, а знаем какво прави една змия, когато е притисната в ъгъла. Ако Русия беше направила военен пакт с Канада или Мексико и разположат ракети до границата на САЩ - как биха реагирали американските политици? Колкото до сравнението, единственото общо между Путин и Хитлер е, че говорят немски.

- Имате наблюдение над въоръжаването в различните страни - какви са силите в този конфликт?

Русия и Украйна са несравними. Към момента почти всички летища са извадени от строя и то само за един ден. Украйна е сред водещите военни сили, имат военни заводи, произвеждат противотанкови ракети, но не мисля, че ще се стигне до масовото им използване. Руската жива сила и военна техника влизат, когато няма опасност да ги поразят. В момента не виждам с какво Украйна може да отговори.

За мен има държави и хора, които искат да видят как действа руската машина. Но тя не действа с потенциала си, а с по-старо въоръжение.

Русия разполага с около 20 000 танка, имат уникално въоръжение. Такава е системата "Торнадо", позната и като "Смерч" - нареди тръби, най-вече разположени на верижни машини, които изстрелват ракети една след друга. С нея може да се разчисти периметър от няколко километра разстояние, в зависимост от установките. Обхватът им е до 100 км, нищо не можеш да направиш срещу такова оръжие. Украйна разполага с ПВО като С-300, но то не работи срещу тези ракети. Танковете Т-90 S са без аналог. Това, което са направили с летищата означава, че небето е свободно. Но едва ли ще използват последни поколения самолети като СУ-57 или МИГ-41. Не хваля руското въоръжение - то е факт. Всеки, който е видял дори МИГ-33 и неговите възможности ще бъде на моето мнение. Още повече, че Украйна не може да вдигне свои самолети.

Русия превъзхожда военно всички в региона, включително и в цяла Европа.

Но пак казвам, дано конфликтът не се разрастне, защото ще има много жертви. За мен никой не печели в този конфликт, включително и Русия. Съгласен съм, че трябва да има солидарност с притиснатата и по-слаба страна, но по-важното е да има политика.  

- Някои анализатори смятат, че Русия иска да раздели територията на Украйна по линията на Днепър?

Иска ми се да вярвам, че не е така. Според мен конфликтът започна заради положението на руснаците в трите града - Донецк, Луганск и Харков. Там има етническо разделение, но то е така и в други държави. Затова е важна работата на политиците. Ако те не се справят, се стига до конфликти, същото беше и в бивша Югославия. Не вярвам това да е целта на Путин - да раздели Украйна.

Пак казвам - победител няма да има, но дано политиците се стреснат и да седнат на масата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase