Снимка: БГНЕС

Кметът на столичния район "Слатина" Трайчо Трайков, заяви, че още днес задейства процедурата по премахването на Паметника на Съветската армия.

В заседанието на Столичния общински съвет, управляващите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на Демократична България за т.нар. "Паметник на Съветската армия" с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г, написа Трайков, който е от ДБ, в профила си в социалната мрежа. 

В Доклад на ДБ, който бе внесен през 2020 г., се посочва, че Монумент на окупационната Червена армия (МОЧА), както е известен сред желаещите демонтирането му, няма статут на войнишки паметник и не е обект на международни документи. Няма и статут на единична недвижима културна ценност. Припомня се направеното по поръчка на Столична община социологическо проучване през 2014 г., според което стотици хиляди софиянци са категорично за демонтиране не желаят "Княжеската градина" да бъде доминирана от въпросния монумент. Предложението е той да бъде демонтиран и преместен върху държавен терен извън централната градска част на град София.

Много добре, утре ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка, заявява още Трайков.

Заради руската инвазия в Украйна паметникът се пази от патрулни полицейски коли. В доклада пише и това, че той често става обект на вандалски нападения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase