Министрите дойдоха в НС за второто четене на бюджета. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 300 000 души получават помощи за отопление с дърва и въглища от социалното министерство. Това съобщи ресорният министър Георги Гьоков в парламента.

Репликата му беше в отговор на искане на ДПС за 50 милиона лева допълнителни средства в държавния бюджет за тази цел.

"Министрите като че ли повече ходят по жълтите паважи, а виждаме, че г-н Василев по-често отива вече и зад океана и стигна и до Гърция. Но не можа да намери да стигне до онези места, където дървесината, която купуват по населените места хората, от 75 лв. стигна до 280 лв. А пелетите, които ползват извън София, стигнаха в някои дни и до 1000 лв.", каза депутатът от движението Рамадан Аталай.

От парламентарната трибуна се чу и предположението, че списъците с нуждаещи се хора от помощ за отопление, които се предават от кметовете, се превръщат в избирателни списъци. Това провокира отговор на вицепремиера Асен Василев.

"Що се отнася до това дали списъците от хора, които имат нужда от дърва за огрев, са избирателни, искам да ви кажа, че "Продължаваме промяната" нямаме нито един кмет, така че избирателни списъци не правим, особено пък на хора в нужда", посочи той.

Вицепремиерът Корнелия Нинова припомни, че държавните горски стопанства вече сами ще продават дървата за огрев на себестойност, на която са я добили. По думите й по този начин ще падне цената на дървесината.

"Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии в гората, да секат безнаказано и безконтролно и не по лесотехническите одобрени планове, да крадат в повече от това, което им е позволено да секат, и да го продават, за да трупат лични печалби", каза тя.

Земеделският министър Иван Иванов каза, че в момента ведомството прави двоен преглед на системата за горите. Двоен ще бъде и контролът на списъците, които се правят от кметовете на хората, имащи право да получават дърва за огрев.

"Взели сме необходимите мерки хората да са снабдени с дървесина този и следващия сезон. Спекулата беше достигнала невероятни нива", подчерта д-р Иванов. 

"В момента законът е такъв, че кметовете трябва да изработват списъци на хората", обясни министърът. По думите му, ако депутатите считат, че това е предпоставка да се политизира темата, то е в техните възможности да се направят изменения.    
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase