Снимка: БГНЕС

През последните седмици в социалните мрежи краставиците заеха мястото на черешите в меметата като продукт, който е символ на лукса.

16,4% е увеличението в цената на краставиците през януари според официалните данни на националната статистика, която през седмицата оповести индекса на потребителските цени за първия месец на годината.

Според търговците на пазара обаче 5 лева е нормална цена за краставицата през зимата, а все повече потребите се ориентират към сезонни зеленчуци и биха чакали лятото, за да сложат шопска салата на масата.

Един от факторите, които повишават цената на зеленчуците през зимата е отглеждането им в оранжерии, които се отопляват на газ, а заради високата цена на енергоизточниците, се качва и цената на крайния продукт, разказаха търговци от столичния пазар в „Младост 1”, с които разговаря репортер на БГНЕС.

На картончета пред наредените свежо изглеждащи краставици с големи букви пише, че са от България. Цената варива от 5 до 5,50 лв. Доматите са предимно от Гърция и също има разлика в цената – розовият се продава за 3,50 лева килограма. Връзка магданоз е левче. Картоф за под 2 лева е трудно да се намери.

„За 5 лв. я продавам краставицата. Българска е, хубава е. Цената е нормална. Такъв е месецът, според мен е нормална цената на краставицата”, каза Емилия, която държи една от сергиите на пазара в „Младост 1”.

Калина, която е редовен клиент на пазара, каза, че поскъпването е с около 1 – 1, 50 лв. нагоре на всичко и промяната усеща от месец насам.

През януари е скочила и цената на брашното – с малко над 4%. При млечните продукти сирене и кашкавал увеличението е с около 4-5%. Киселото мляко например е поскъпнало с 19-20 стотинки за последните 30 дни.

Припомняме, че според данните на НСИ годишната инфлация за януари 2022 г. спрямо януари 2021 г. е 9.1%.

Коментари Напиши коментар

57

Читател

преди 5 месеца

А защо в Англия,където живея една краставица в Tesco e £0.45 от години,зиме и лете? Не,не е нормално а спекулотивно.

56

В.

преди 5 месеца

Беше нормално преди 40 години, но сметките за ток, вода и парно бяха стотинки. Пдали мръсни.

55

коптор

преди 5 месеца

До Без име Глупав си и пишеш глупости съответно! Тези които се трудят печелят най малко ,високите цени идват от ненаситните търговци!