"Правосъдният министър може да поиска оставката на главния прокурор. Само че едно е да се поиска, друго е да се вземе решение, а това решение се взима от Висшия съдебен съвет. Той на всичко отгоре е и в осакатен състав и трябва да събере седемнадесет гласа за свалянето му, което технически аз не знам как може да стане". Това каза бившият председател на НС и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков в "Опорни хора".

По думите му от престрелки и войни не се печели, войната е крайно средство за разрешаване на конфликти, едва ли трябва да стигаме до войни. Не е хубаво, още повече че тази война не е перспективна. Тя просто не може да доведе до нищо, така че тя ще бъде на всичко отгоре и безплодна, каза той.

По думите му войната я е започнала "Демократична България", които решиха, че съдебната реформа трябва да се състои в две неща - свалянето на главния прокурор и закриването на специализираните съд и прокуратура.

"За мен това е и едното и другото на настоящия етап са "кауза Пердута", заяви проф. Герджиков пред Bulgaria ON AIR.

"Много е страшно прокуратурата да отиде към изпълнителната власт. Това не трябва да се допуска. Независимостта на съдебната система, включително и прокуратурата, изисква да не е в изпълнителната власт. Така че това би било много голяма грешка ако някой смята, че трябва да бъде сложена там", изтъкна гостът.

Според проф. Герджиков при изборите на членове на подобни органи има порочна практика, господстващата партия, да има най-много мандати.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase