БДЖ ще заложи на добра хигиена и по-голямо удобство за пътниците в опит да представи новия си облик, който трябва да стане факт до края на септември. Това стана ясно от представената Пътна карта за развитие на железниците у нас.

До края на март повечето български влакове ще отговарят на изискванията за чистота. Започнала е и програма за антиКовид мерки. А до края на септември се очаква обликът на българските железници да бъде обновен.

Въпреки че пътуването с влак у нас вече е доста по-бързо, място за нови подобрения има, казват редовните пътници на железницата. Освен по-бързи, пътуващите искат и по-комфортни влакове.

Още по темата
В Плана за устойчивост са заложени средства за железниците и ако бъде одобрен, се очакват големи промени.

"В момента експериментално са монтирани т.нар антиКовид седалки в един спален вагон. И ако даде добър резултат, след тяхната експлоатация, намеренията ни са да се монтират такива седалки и в останалите вагони", обяви Петко Петков.

Въпреки настоящата инфраструктура повишение на скоростта на пътническите влакове може да очакваме още тази година.

"Още тази година ще имаме по-бързо пътуване София Бургас, може да се свали с около 1 час през Карлово. Оптимизиране на границите може да позволи повишаването на скоростта ремонт на инфраструктура и поддръжка", увери зам.-министърът на транспорта Илия Илиев.

Целта на ресорното министерство е да изкара железниците на печалба, като направи превозите им по конкурентни на останалия транспорт.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase