"Последният КСНС избегна въпроса за реалните рискове, които произтичат от такъв тип хибридни заплахи. Но съм удовлетворен от мерките, които бяха предложени. Те са заложени и в коалиционното споразумение. Тези мерки са от такъв характер, че без ясното лидерство на премиера, министъра на финансите, на външните работи - не могат да се случат. Но за да се реализират, трябва да проявим известно търпение и разбиране - към момента са нужни ресурси за преодоляване на енергийната криза и Ковид криза", заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че на национално ниво разноговоренето не е пример за добро взаимодействие. А с напрежение проблемите няма да бъдат решени. Прогнозира и персонални промени.

"След срещата в Мадрид ще има истинско узряване, коалиционното споразумение ще започне да работи в областта на сигурността и отбраната. Вероятно ще се наложат промени. Има наследени кризи, създадени от предното управление. Когато едни хора пречат за осъществяване на реформата, логичното е те да бъдат сменени" , заяви Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него реформата ще стане тогава, когато управляващите си представят реално как Българската армия се вписва в силите на НАТО.

"Трябва да се фокусираме върху нашите способности, върху развитието на индустриалната база. Радев е прав - не можем да модернизираме нашата армия само с доставки от чужбина, трябва да имаме капацитет, такъв капацитет се създава. Трябва да се прекъсне връзката с миналото, която ни дърпа назад, да се откажем от техника, която е на 40-50 г.", подчерта бившият военен министър.

Коментари Напиши коментар

14

Krom

преди 7 месеца

До Анонимен 4 - дрън, дрън! Достъп имаш, стига да има политически топки! Кой те е спрял да вложиш пари и да купиш лиценз - примерно за смесени производства на дронове и противотанкови комплекси? Било с Израел - защото са най добрите? Никой не уважава просяци с протегната ръчица. Нашите "политици" дават повече пари за коли на Парламента. И нямат визия какво да правят. Защото основната движеща сила при тях е бакшиша - комисионната която ще лапнат от "сделката". Това ни е проблема, не друго.

13

Анонимен

преди 7 месеца

шаламанов рабти в нато , колко унизително васалска е тази работа . договорите за амер бази не трябва да се подновяват

12

D:

преди 7 месеца

Първо трябва да имаме армия пък после да се обучава