Снимка: МО

Няма основания за тревога, защото българските въздушни граници не са нарушавани по никакъв начин. Това посочват от Министерството на отбраната.

Още по темата
Днес двойка изтребители Eurofighter EF-2000 Tyhoon II на испанските ВВС бяха вдигнати за изпълнение на мисията по охрана на въздушното пространство поради активност в международното въздушно пространство над Черно море.

Причината за решението на оперативното ръководство да бъдат активирани именно те е днешното събитие, на което те получават сертификация за изпълнение на мисията Air Policing съвместно с българските ВВС, уточняват от МО.

Подобни действия изпълняват ежеседмично българските МиГ-29 при приближаването на чуждестранни самолети до регламентиран периметър в близост до българското въздушно пространство.

Днес е имало въздушна активност на границата на нашата зона за отговорност, съобщи по-рано началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

На церемонията по сертификация той заяви, че като надежден член на Алианса ще продължим да поемаме своя дял от отговорност по изпълнението на мерките за гарантиране на сигурността в източния регион на отговорност на НАТО.

По думите му българското правителство прави всичко възможно в най-кратки срокове да осигури необходимата адекватност и ефективност на Военновъздушните ни сили чрез придобиване на изтребителите F-16, като част от усилията на страната за модернизиране на ВВС.

"Поддържането на способности за изпълнение на мисията Air Policing и създаването на условия за усилване на охраната на въздушното ни пространство от съюзниците при необходимост, остават наша приоритетна задача", категоричен бе началникът на отбраната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase