Днес е Международния ден за борба с рака при децата. В България тази диагноза чуват около 200 деца всяка година. 
 
"В нашата страна около 200 деца са диагностицирани с рак всяка година. Това се наблюдава в цяла Европа. Няма никаква тенденция да се увеличават случаите, те са еднакви почти навсякъде", посочи началникът на клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ проф. Добрин Константинов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"При децата имаме отделна наука и практика за лечение. Има много специфичен списък от заболявания. Някои от тях си приличат с тези при възрастните, но като биологична основа са различни", подчерта проф. Константинов
 
"Имаме преобразуване, предиспозиция в генния апарат на тези, които заболяват. Има съчетание на фактори, които засега не може да бъдат контролирани. Има много фактори на външната и вътрешната среда, които провокират заболяванията", уточни събеседникът.
 
Проф. Константинов обясни, че при децата влиянието на външната среда е по-малко.
 
"Ракът е съвкупност от много злокачествени заболявания, които ние разделяме по тъкани и органи. Има прояви, които са болестни, и не е желателно да бъдат изчаквани да минат. Непременно трябва да се обърнем към лекар. Лекарят би трябвало да установи това съмнение и да ускори придвижването към специалисти", изтъкна началникът на клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ.
 
"Когато се появи пандемията, влязохме в един затруднен режим на работа, тъй като самите ни пациенти можеха да идва доста трудно. Те имат редовен план на лечение. Второ - опасността (ако се зарази дете или ако е в контакт с болен) дали няма да се изключи за дълъг период от време. Това пак ще наруши лечението. Трето - смятахме, че тези деца са много по-податливи на вируса. Но това не се оказа точно така", добави той.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase