Много хора с депозити за сравнително ниски суми, теглят парите си от банките.
 
"Това, което показва статистиката на БНБ, е, че малките депозити, които са от 1000 до 5000 лв., намаляват. Някои казват, че една от причините е, че хората нямат средства и заради това прибягват до спестяванията си в банките. Донякъде е така, особено онези, които са били засегнати по-сериозно от кризата. Но ако погледнем доходите на НСИ - няма причина да се притесняваме, че системно обедняваме", каза финансовият анализатор Десислава Николова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Колегите инвестиционни посредници също отчитат ръст в продажбите на своите продукти. Може би забелязваме период, в който хората започват да търсят алтернативите на депозита. Една година става, откакто 3 големи банки в страната преустановиха предлагането на срочни депозити. Този процес не беше напълно разбран, тъй като беше много негативно възприет от населението", допълни Николова.
 
"Има едно схващане, което е много погрешно, че ако аз инвестирам във финансовите пазари - трябва да се случи с много висока сума и ефектът трябва да е мигновен. Има спестовни схеми, които са с 40-50 лв. на месец минимална вноска. Психологически момент е да започнем да правим нещо с парите си", подчерта финансовият анализатор.
 
"Богатите хора инвестират в имоти. Инфлацията не е чак толкова голяма, колкото самите очаквания към нея. Тя ще се запази, не е временно явление. А хората с ниски доходи са най-засегнати", коментира Десислава Николова.
 
Вижте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase