През последната година седем милиона тона е произведената пшеница у нас. 1,5 тона пък е било потреблението за хляб и фураж. С близо 30% за година е скочила цената на основната суровина за производството на хляб - брашното. 
 
"В рамките на година и половина - две цената на пшеницата от около 300 лева за тон, сега е около 500 лева за тон. Това е цена на международните пазари. Не е нещо, върху което, който и да било у нас може да влияе. Следващият фактор е цената на енергоизточниците и горивата. Не на последно място е растящата цена на труда. Тези фактори влияят върху покачване цената на брашната", обясни председателят на Съюза на мелничарите Савина Влахова пред Bulgaria ON AIR.
 
Тя увери, че в България има достатъчно производство на пшеница и брашна.
 
"Мярката в момента е намаляване на ДДС ставката за храните, не говорим само за брашно и хляб. Очакваме да има ефект за потребителите и за производителите. Няма как да сме най-умните и само за нас да не важи правилото, което важи за всички останали. Диференцираната ставка за храните се явява механизъм за задържане на цените на хранителните продукти", подчерта Влахова.
 
Според нея пазарите нормализират цената, а идването на новата реколта вече дава индикации за намаляване цената не пшеницата. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Коментари Напиши коментар

12

Човекът

преди 5 месеца

Във сл Равно поле хлябат го търгуват 2.00лв.Да же и над Ценка върху даден продукт във долни богров един търговец от Костинброд го продава 70 -80 стотинки хляба и е на добра цена Го дава а тоя във магазина няма 650 грама резания защото липсват филики във него

11

Анонимен

преди 5 месеца

само *** очаквайте

10

Опашките за хляб....

преди 5 месеца

... СА ПРИЗНАК ЗА "СОЦИАЛНОТО ЕДИНСТВО", ПРИ СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА.... ХАХАХААА.... А, ГЛА ДЪТ Е ГАРАНЦИЯ ЗА УМСТВЕНОТОИЗРАСТВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ, ЗАЩОТО НА ГЛАДНО СЪРЦЕ--НАЙ-ДОБРЕ СЕ МИСЛИ.....!!!!