Снимка: архив, БГНЕС
fallback

На 93-годишна възраст почина колоритната певица Ахинора Куманова, по-известна като Нора Нова, съобщи "Марица", позовавайки се на нейни приятели в социалните мрежи.

Под името Нора Нова тя става първата българка, участвала в музикалния конкурс на „Евровизия“ и влязла в западноевропейски класации.

Ахинора Куманова е родена на 8 май 1928 г. в семейството на баща дипломат и майка оперна певица. Част от детството си прекарва в Берлин, където баща ѝ е посланик по времето на цар Борис III. В ранна детска възраст майка ѝ умира. По време на войната с баща си и сестра си се завръщат в България. С настъпването на комунизма чичо ѝ е убит от Народния съд, а баща ѝ лежи два пъти в лагера Белене.

Впоследствие самата Ахинора е възприемана като „вражески елемент“ поради участието си в оркестъра „Джаз на оптимистите“. В този период тя се запознава с музиканти като Леа Иванова и Сашо Сладура. Става известна с песента си „ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ“, която освен в България е също записана на плоча в Румъния от звукозаписната компания „Electrecord“. По време на унгарските събития лежи в затвора, а впоследствие е насилствено разведена с първия си съпруг Паскал.

Успява да напусне България през 1960 г. след фиктивен брак по предложение на германец от ГДР, който я харесва на концерт и ѝ предлага да напусне страната. Впоследствие и двамата бягат от Източна в Западна Германия, където известно време са в бежански лагер.

Поради добрия немски, а и сензацията, която представлява историята на избягалото семейство източногерманец и известна българска певица, тя е забелязана от звукозаписните компании — през 1960 г. сключва договор с „Електрола“, с която има издадени 3 грамофонни плочи, а впоследствие още 7 грамофонни плочи, издадени от „Ариола“ (днес част от Sony Music). Продуцент е известният Нилс Нобах, който по това време продуцира и изпълнители като Марлене Дитрих, Далида, Нана Мускури, Жилбер Беко. Той дава идеята за артистичния псевдоним „Нора Нова“ (от ахиНОРА кумаНОВА).

През 1964 г. Нора Нова е избрана да представлява ФРГ на песенния конкурс на Евровизия с песента „Man gewohnt sich so schnell an das Schone“ („Колко бързо свикваме с хубавите неща“). По време на нейното изпълнение на конкурса демонстрант скача на сцената с плакат против испанския диктатор Франко – „Boycott Franco & Salazar“. На това обстоятелство певицата отдава и класирането си на 13-о място от 16 страни, което дели с песните на Швейцария, Португалия и Югославия. Оригиналният запис на Евровизия през 1964 г. е изгубен след пожар в студията на Датската телевизия, но аудио запис оцелява и днес може да бъде чут онлайн. Песента и до днес е с най-дългото име на конкурса Евровизия.

След Евровизия Нора Нова участва в телевизионни предавания на италианската Rai Radio Televisione Italiana, където изпълнява песента си „Tombola-Lola“. Записва песента си от Евровизия и на френски език. През 1982 г. участва като актриса в сериала „Schwarz Rot Gold“.

След третия си развод се премества в Мюнхен, където развива успешен моден бизнес. В апогея на бизнеса си държи 6 бутика, като част от тях са в хотели като „Хилтън“ и „Шератон“. Впоследствие отваря бистро „Casa-Nova“, а в годините преди завръщането си в България се занимава с антики и мебели.

През следващите години Ахинора Куманова се завръща в България, където участва активно във формирането и организацията на СДС, припомня "24 часа". Занимава се с меценатство, като също така се появява в телевизионни интервюта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Аз

преди 2 години

Страхотна жена, с излъчване, със стил, много интелигентна и талантлива! Поклон!

9

Сандо

преди 2 години

Лили Иванова ги надживя всички!

8

Анонимен

преди 2 години

Легенда... легенда, колко да е легенда ? Помнят я единствено старото поколение . Днешните си спомнят за нея след сериозно припомняне , а младите си нямат никаква представа коя е тая .... След 5-10г. за "легендата" ще си спомнят единствено няколкото все още живи роднини и някой престарял даскал по музикално изкуство .....

fallback