Синдикатите настояват минималната работна заплата да бъде увеличена на 760 лв. В Бюджет 2022 е заложено увеличение от 650 на 710 лв. 
 
"Инфлацията бърза да изяде всички допълнителни суми, които човек получава. За 10 години тя е нараснала 10 пъти, но едва ли производителността на труда у нас се е увеличила също 10 пъти. Дебатът за минималната работна заплата е много голям и чувствителен. Той е многогодишен - от една страна между държавата и социалните партньори, от друга - между синдикати и работодатели. Синдикатите наблягат на социалните функции, работодателите - на икономическите. Добре е да бъде определена най-малка цена на труда", заяви бившият социален министър Христина Христова в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Тя уточни, че у нас около 300 000 служители са на минимална работна заплата. 
 
За правила при определяне на заплатите се обяви и финансистът Юлиан Войнов.
 
"В България няма методология, която да определя начина, по който се изчислява минималната работна заплата. Свикнали сме в началото на годината увеличението да е до 10%. Целият социален пакет, който Министерският съвет предлага, е синхронизиран с всички останали мерки. Не би следвало да се прави толкова голям скок от 15-20%. Това ще доведе до затормозяване на бизнеса и до увеличение на цените", коментира Войнов.
 
"Вдигането по административен начин на заплащането се отразява на бизнеса. При повишаване на тока и материалите, допълнително увеличаване на разходите за труд ще затормози бизнеса. Може да видим и съкращаване на персонал в определени сфери", предупреди финансистът. 
 
България продължава да държи челната позиция в ЕС за най-ниска минимална работна заплата, стана ясно от думите на бившия социален министър. 
 
"Подготвя се европейска директива, според която минималната работна заплата да бъде 50% от средната, или за България тя би трябвало да бъде 762 лв.  Възнагражденията могат да бъдат разделени по региони и по икономически дейност. Браншовите организации най-добре знаят каква е цената на труда и спецификата", подчерта Христова.
 
Финансистът уточни и проблемът с демографската криза, който се отразява на работната ръка. 
 
"В определени региони няма достатъчно работници. Българската икономика страда от все по-голям дефицит на работна ръка. Много региони изостават в своето развитие. Но едва ли бизнесът ще тръгне да се измества към такива места, яко се стигне до разделяне на минималната работна заплата по региони", предположи Юлиан Войнов. 
 
"Това е голяма несправедливост в пенсионната ни система. Ощетени са високодоходни групи, които са изпълнявали високорисков и висококвалифициран труд", отбеляза Христина Христова. 
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase