"Човекът си е казал: Аз съм българин. И това е. Щом го е казал, значи той така мисли и това е неговата изява. Дали на някого му харесва или не, това си е негов проблем, но човекът си е казал: Аз съм българин. Той даже не в едно, а в повече писма се самоопределял като такъв", каза правнукът на легендарния революционер - диригентът Христо Христов и добавя, че всички от семейството на Гоце - 4 братя и 5 сестри, майка и баща - всички са българи. Трима от братята са убити. Най-малкият не е - Христо. Маестро Христов е негов правнук.

"И да не забравяме, че Гоце Делчев не е Исус Христос, които да е спуснат от небесата, той си има татко и майка, както си има и братя, и сестри", каза правнукът.

Още по темата
150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев засега не успя да обедини политиците от България и Република Северна Македония. А в Историческата комисия години наред има обструкции от страна на Скопие, които не приемат дори формулировката, че "Гоце Делчев произхожда от българско екзархийско семейство".

"Не знам защо темата за Гоце Делчев е непреодолимо препятствие в Историческата комисия. Според мен това е фигура, която може само да обединява. Но не го ползват. Не знам защо," казва маестро Христов.

Според него пренасянето на костите на Гоце Делев в църквата Свети Спас в Скопие след 1944 година е едно от нечовешките действия след края на Втората Световна война. Освен костите на Гоце Делчев, архивът, библиотеката и музейната експозиция за революционера също са били предадени на Скопие .

"От това, което съм чувал от вкъщи, аз още не съм бил роден по това време, но това е един от най-мрачните моменти в историята на 20 век. Най-нормалното нещо е едно семейство да си тачи неговите починали и да може да каже Бог да прости", разказа правнукът. Според него време е костите на Гоце да си дойдат у дома.

По отношение на предложението от съпредседателя на Историческата комисия от страна на Скопие - Драги Георгиев, за замразяване работата на Комисията, Христо Христов коментира:

"На мен ми се струва, че такова едно изказване е изцяло против подписания Договор. Ако една от страните реши да не счита този Договор за валиден, това означава, че тя трябва да бъде готова да понесе много тежки последици. В дадения случай това означава много други страни да видят това и оттук нататък - да не й вярват, а доверието е изключително дефицитна стока. Ако едно правителство изгуби доверие, рано или късно се стига до смяна на това правителство. В случая - по-скоро рано," казва Христо Христов.

Целият разговор на Милена Милотинова с правнука на Гоце Делчев вижте във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase